ČOV chce svolat valnou hromadu Sazky

Praha - Český olympijský výbor (ČOV) získal podporu pro svolání mimořádné valné hromady Sazky. Návrh podá s Orlem a Sdružením sportovních svazů ČR. Pro vyvolání valné hromady jsou potřeba minimálně tři procenta akcionářů. Sazka musí poté valnou hromadu svolat do třiceti dnů. Výkonný výbor ČOV mluvil o nutnosti svolat mimořádnou valnou hromadu Sazky již 19. ledna, kdy doporučil jednat se všemi možnými finančními partnery, kteří nechtějí zachovat současné vedení Sazky. Sazka se také chystá požádat soud o ochranu před věřiteli. Napsal to server iHNed s tím, že o souhlasu dnes budou rozhodovat držitelé jejích dluhopisů. Sazka potřebuje souhlas víc než poloviny z nich, přes 25 procent dluhopisů ale drží podnikatel Radovan Vítek. Ten však s odkladem jejich splatnosti nebude podle vlastních slov souhlasit.

Ke vstupu případného investora do Sazky, kterých se v posledních týdnech
objevilo několik, je podle vedení ČOV potřeba změnit stanovy Sazky.
Problémem při případné změně stanov je zadlužení Sazky a dluhopisová
dokumentace. "Je otázkou, zda valná hromada bude dostačovat ke změně
stanov, nebo by změnu struktury museli schválit i věřitelé," řekl po
lednovém jednání předseda ČOV Milan Jirásek.

Sazka chce požádat soud o ochranu před věřiteli

Sazka chce požádat o ochranu před věřiteli (zdroj: ČT24)

Na včerejším mimořádném jednání představenstva společnosti se akcionáři podle všeho shodli na jednom z návrhů, jak krizi řešit. Detaily zatím tají, nejspíš ale investorovi budou muset přenechat část svých akcií. „Hlasování probíhá přes správce emise elektronickým dotazem, já budu proti,“ prohlásil Vítek.

Představenstvo Sazky už včera ale schválilo jeden z návrhů, jak krizovou situaci řešit. Majetek loterijní společnosti Sazka činí 14,16 miliardy Kč, z toho pohledávky představují 10,5 miliardy korun. Naopak závazky Sazky jsou celkem 9,4 miliardy korun. Vyplývá to ze seznamu majetku, který Sazka dnes zveřejnila v insolvenčním rejstříku.

„Mohu potvrdit, že představenstvo společnosti Sazka přijalo jeden z předložených návrhů na řešení situace společnosti,“ řekl mluvčí Sazky. Podle serveru iHNed.cz je tak ve hře o záchranu a zároveň vstup do společnosti už jen nabídka Martina Ulčáka a jeho firmy E-Invest. A s ním je podle MF Dnes ochotný jednat o dohodě i největší věřitel společnosti Radovan Vítek. „Pokud je vítězem klání Martin Ulčák, jak se na trhu říká, tak jsem s ním připraven k jednání. “Je to pragmatický člověk, o němž jsem přesvědčený, že dospějeme k dohodě," řekl Vítek.