V Londýně jde do dražby vzácný Gauguinův obraz

Londýn - V londýnské aukční síni Christie's se budou dražit díla impresionistických a moderních umělců. Nejvíc pozornosti přitahuje obraz francouzského malíře Paula Gauguina z roku 1901. Jeho cena se odhaduje v přepočtu až na 300 milionů korun. Dílo obkroužilo řadu světových výstav, ale veřejnost ho naposledy mohla vidět v roce 1989.

Zátiší Paula Gauguina je nejen obraz, ale i symbolická pocta jeho příteli, slavnému malíři Vincentu van Goghovi. Stejně jako u tří dalších obrazů ze stejného roku, i tady jsou hlavním motivem slunečnice. O tom, kdo se stane jeho majitelem, se zatím jen spekuluje. Zřejmě ale zamíří do Asie, kde je evropské umění pro sběratele čím dál tím atraktivnější. „Máme spoustu registrovaných sběratelů, kteří jsou na trhu noví. Často pocházejí z Blízkého východu, Ruska nebo z Číny,“ řekl Jussi Pylkkanen, prezident Christie's.

Jejich zájem o západní malíře v poslední době roste a tlačí tak ceny obrazů stále výše. Kromě umělecké hodnoty děl láká kupce i poměrně jistá investice. „Myslím, že trh důvěřuje hodnotě uměleckých děl. Věří, že se budou pořád prodávat a že si svou cenu uchovají. Což třeba často není případ akcií,“ podotkl Pylkkanen.

Reportáž Marty Machkové (zdroj: ČT24)

Potvrzuje to i konkurenční aukční dům Sotheby's. Jeho první letošní dražba impresionistů a modernistů vynesla v přepočtu téměř dvě miliardy korun. Přes 700 milionů korun zaplatil neznámý kupec za obraz zachycující mladou milenku Pabla Picassa. Sotheby's přitom odhadovala, že výsledná suma bude o 200 milionů nižší.

Rostoucí poptávku po uměleckých dílech vysoké kvality potvrzují i v Christie's. Při dnešní aukci by se podle odhadů měla prodat díla v přepočtu až za tři miliardy korun.