Další burzovní spolupráce je na světě

Sao Paulo – Největší burzovní operátor v Latinské Americe společnost BM&F Bovespa a akciová burza v Šanghaji se chystají navázat spolupráci. Burzy tak chtějí čelit konkurenci nové aliance pod vedením alternativního burzovního operátora BATS Global Markets. Podle listu Financial Times (FT) by dohoda mohla být podepsána už v pondělí.

Šanghajské akcie budou dostupné i v Sao Paulu

Nová dohoda by mohla vést ke křížové kotaci akcií. Akcie, které jsou nyní přihlášeny k obchodování v Šanghaji, by tak mohly být k dostání i v Sao Paulu, a obráceně. Křížová kotace by navíc měla zvýšit likviditu brazilských akcií a patrně také upevní vzájemné vztahy. Brazílie a Čína jsou dvě klíčové země z kategorie rychle se rozvíjejících trhů a spolupráci rozvíjejí již delší dobu.

Mluvčí BM&F:

„Usilujeme o duální kotaci. Kvůli časovému posunu vidíme v Asii větší příležitosti, než poskytuje Evropa nebo Spojené státy.“

Zatím se předpokládá, že se duální kotace dočkají brazilské blue chips - třeba těžební obr Petrobras anebo společnost Vale, která dobývá suroviny.

Trend slučování burz je v poslední době stále zřetelnější. Na sloučení se dohodly například burzy NYSE Euronext a Deutsche Börse, a také londýnská LSE spolu s kanadskou TMX.