Místo nového krbu, přišli o desetitisíce

Praha – Možná už se vám to také někdy stalo, nebo jste o tom přinejmenším slyšeli. Zákazník si objedná zboží, podepíše smlouvu a zaplatí zálohu. Firma ale zboží ve sjednaném termínu nedodá a pak už se jen střídavě vymlouvá a střídavě hraje mrtvého brouka. Pokud jste pravidelnými čtenáři naší Poradny, pak jistě víte, co máte v takové situaci dělat. Že máte právo od smlouvy odstoupit a požadovat zálohu zpět. Pokud firma peníze nevrátí, pak nezbývá než se obrátit na soud nebo podat trestní oznámení. V případě opavské firmy KRBY KAMNA KOTLE s.r.o. bylo takto podvedeno nejméně šestnáct zákazníků a škoda dosáhla 750 tisíc. Přesto se ale podle policie nejedná o trestný čin.

Paní Edita Petrášová si se svým přítelem před časem koupila starší rodinný dům v obci Kružberk nedaleko Opavy. Začali s rekonstrukcí a rozhodli se pro vytápění celého domu pomocí krbu s teplovzdušnými rozvody. Často jezdí do Opavy, všimli si firmy Krby, kamna, kotle. „Museli jsme říct, jak to tady funguje, co budeme všechno vytápět a pan Endrych nám nabídl různé varianty krbů. Jeho jednání bylo naprosto profesionální a příjemné, a tak jsme si řekli, že u firmy zůstaneme,“ popsala svou zkušenost Edita Petrášová. Podepsala smlouvu a zaplatila zálohu 93 tisíc.

Krb měl být hotov do šesti týdnů. Jenže nebyl. „Měli přijet, pan Endrych říkal, že nemůžou, že mají rozjednáno něco jiného, a potom už začaly všelijaké výmluvy,“ uvedla zákaznice. „Že přijedou později, tak jsme zase čekali, zase se sám neozval, my jsme mu museli volat, zase měl nějakou výmluvu, že nestíhá.“ Krb nebyl hotov ani za tři měsíce, zato přibývalo výmluv pana Endrycha. Petrášovým nakonec došla trpělivost, blížila se zima a oni chtěli v domě konečně topit. Od smlouvy proto odstoupili a krb si objednali u jiné firmy.

Krby (zdroj: ČT24)

„Společnost KRBY KAMNA KOTLE s.r.o. nesplnila svou povinnost, která vyplývá z uzavřené smlouvy o dílo, tedy dílo řádně a včas nezhotovila,“ zhodnotil situaci advokát Pavel Nastis. „Za této situace má paní Petrášová samozřejmě právo odstoupit od této smlouvy, což v souladu se zákonem učinila, a má tedy jednoznačně právo na vrácení celé zálohy, kterou zaplatila,“ upřesnil Nastis.

O podvod podle policie nejde

Vrácení peněz se ale paní Petrášová nedočkala, proto podala trestní oznámení. A  jak jsem zjistili, zdaleka nebyla jediná. Policie přijala na společnost Krby, kamna, kotle s.r.o. Opava celkem 16 trestních oznámení. Celková škoda stoupla asi na 750 tisíc korun. „V souvislosti s podezřením z trestného činu podvodu se policii nepodařilo prokázat úmysl spáchat tento trestný čin, a to už z toho důvodu, že v průběhu roku 2009 společnost neustále vyvíjela svou činnost a kromě těchto nedodaných zakázek dalších 35 zakázek splnila,“ vysvětlil vedoucí oddělení hospodářské kriminality ÚO SKPV Opava Daniel Marek.

Stejně tak se podle policie nejedná o trestný čin zpronevěry. „V případě podezření ze spáchání trestného činu zpronevěry jsme se museli řídit nálezem Nejvyššího soudu, podle kterého, pokud podnikatel přijaté zálohy zavedl do řádného účetnictví, nejedná se o zpronevěru,“ sdělil dále Marek.

Všem poškozeným tak nezbývá než se soudit. A pan Endrych? K celé věci se odmítl vyjádřit. A protože je vlastně nevinný, může podnikat dál. A to taky dělá. Na webových stránkách pražské společnosti TOP-EL, spol. s r.o., která se zabývá prodejem krbů, je následující upozornění:

Na základě informací od poškozených zákazníků Vás informujeme o případném nezákonném jednání „údajného“ prodejce výrobků Nordica v Opavě – pana Libora Endrycha.

Pan Libor Endrych z Opavy se má vydávat za obchodního zástupce naší společnosti, disponovat našimi prospekty a od zákazníků údajně vybírat zálohy ve výši 100 % ceny výrobku. Když má dodat zboží, vymluví se na naši společnost s informací, že on zboží objednal, ale my jsme mu jej nedodali.

Podle získané informace se jedná zhruba o několik desítek takto poškozených zákazníků, kteří se chystají soudní cestou domoci svých práv.

Naše společnost se distancuje od praktik pana Libora Endrycha a prohlašuje, že s jeho případným nezákonným jednáním nemá nic společného.