Hrozí Číně sucho tisíciletí a s ním i zvýšení cen obilí?

Peking - Nejhorší sucho za posledních 200 let. Tak úřady popisují situaci v čínské provincii Šan-tung. Nedostatkem srážek trpí i dalších sedm provincií v zemi. Postižené oblasti o celkové rozloze milion a půl čtverečních kilometrů normálně produkují přes osmdesát procent čínské pšenice. Jestli se neurodí, pocítí důsledky nejen Čína, ale celý svět.

Naposledy v těchto polích v okolí města Ču-fu pršelo počátkem září. Provincie Šan-tung patří mezi hlavní obilnice Číny, ale lány, které by se v těchto dnech měly zelenat zimní pšenicí, jsou suché. Lze spatřit jen odumírající klíčky a rolníky tak děsí ztráta červnové úrody. 

Čínská vláda uklidňuje, že má dostatek pšeničných zásob a že nikdo hladovět nebude. Odborníci ale tvrdí, že jinak soběstačná Čína bude muset letos obilí dovážet, a to požene nahoru již tak vysoké ceny. OSN varuje před potravinovou krizí. „Snížení úrody o třicet procent bude pro rolníky katastrofální. Už tak jsou chudí a toto povede ještě k nižším příjmům. Lidé očekávají zvýšení cen. A situace v Číně ovlivní situaci ve světě. Čína bude muset dovážet, což ovlivní mezinárodní trh,“ vysvětluje situaci Čang Čung-ťün z Organizace pro potraviny a zemědělství OSN. 

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Na ulehčení krize uvolnil Peking v přepočtu třináct a půl miliard korun. Za peníze se do postižených oblastí odvádí voda, kopou se studny a vyvolává se umělý déšť. Povzbudit rolníky přijel do těchto polí před dvěma týdny i sám premiér Wen Ťia-pao. 

Na mnoha místech začíná docházet i pitná voda a úřady ji musí dovážet. Místní se utěšují nadějí, že sucho nemůže trvat věčně. Předpověď počasí ale dobrá není. Meteorologové varují, že první srážky mohou přijít až za dva měsíce, tedy v půlce dubna. V takovém případě by podle čínských médií šlo o sucho tisíciletí.

  • Sucho v Číně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2337/233690.jpg
  • Sucho autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2337/233689.jpg