Stavy prasat v Česku se sníží o desetinu

Praha - Čeští zemědělci omezí chovy prasat, například v letošním roce se jejich stavy mají snížit o zhruba deset procent. Likvidace chovů už ohlásilo šest zemědělských společností, další to podle prezidenta agrární komory Jana Veleby zvažují. Přesto ne všechno tuzemské maso skončí na našich talířích a čeští zemědělci ho prodávají za hranice.

Čeští zemědělci zdůrazňují, že levnému vepřovému masu z Německa nemůžou konkurovat a vláda jim pomáhá jen minimálně. Proto hodlají omezit chov prasat. „V současné době je prokazatelná ztráta na kile vepřového pět korun,“ říká Jan Fajt ze společnosti Palomo.

Počty se snižovaly už loni

Českých prasat bude méně (zdroj: ČT24)

Stavy vepřů přitom klesly už loni, konkrétně o 3,5 procenta na 1,8 milionu kusů. Jedná se o nejnižší číslo za více než 60 let. Kromě levných dovozů ale zemědělce odrazuje i drahé obilí, jehož cena proti loňsku stoupla až dvojnásobně. „Žádali jsme ministra o uvolnění části obilí ze státních hmotných rezerv, protože to tvoří 60 procent nákladů na chov prasat,“ vysvětlil ředitel Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jan Stibal.

Češi sní v průměru za rok 40 kilogramů vepřového masa, přičemž polovina pochází z dovozu. Zemědělci teď čekají na nový dotační program ministerstva zemědělství, který bude zaměřen právě na podporu chovu prasnic.

Vydáno pod