Německé úřady opět pročesávaly kanceláře Credit Suisse

Düsseldorf - Kanceláře švýcarské banky Credit Suisse dnes v Německu opět prohlíželi státní zástupci, a to kvůli podezření z daňových úniků. Podle mluvčího düsseldorfské prokuratury se pokračující vyšetřování zaměřilo na další čtyři zaměstnance banky a prohlídka se týkala i jejich domovů. Vyšetřování začalo v prosinci minulého roku u jiných čtyř zaměstnanců Credit Suisse.

Vyšetřování německých poboček Credit Suisse bylo rozšířeno a nyní má intenzivnější charakter. Credit Suisse potvrdila, že jí inspektoři prohledávali některé kanceláře. Podle prokuratury to bylo v Hamburku, Hannoveru, Kolíně nad Rýnem, ve Frankfurtu a na dalších dvou místech.

Vyšetřování bylo zahájeno loni v prosinci kvůli podezření, že čtyři zaměstnanci Credit Suisse pomáhali k daňovým únikům. Důkazy se stále sbírají, a proto úřady o možném rozsahu finančních škod státu neposkytují informace. Mluvčí prokuratury shrnul, že se nyní vyšetřování týká celkem osmi osob. Agentura Reuters uvedla, že o finančním vyrovnání podle mluvčího teď nemůže být řeč, protože je šetření zhruba v polovině.

První razie proběhly již v červenci

Němečtí úředníci provedli první razie loni v červenci, a to ve všech německých pobočkách švýcarské banky ve 13 německých městech. Prohlídky nařídil soud v Düsseldorfu na základě dat z kompaktního disku, který v březnu koupila spolková země Severní Porýní-Vestfálsko a který údajně obsahuje důkazy o daňových únicích asi 1 100 německých občanů za celkem 1,34 miliardy eur (zhruba 32,9 miliardy korun).

V Německu vyvolala koupě CD s kradenými citlivými bankovními daty velké debaty a na čas ochladila vztahy se Švýcarskem. Několik tisíc Němců ale přiměla dodatečně dobrovolně zdanit peníze z kont v zahraničí.

Euro
Zdroj: ISIFA/EPA/TOBIAS KLEINSCHMIDT