Svět investoval do zelené energie rekordní sumu

Londýn - Loňský rok přál zelené energii. V loňském roce totiž investice do obnovitelných zdrojů energie stouply o 30 procent na rekordních 243 miliard dolarů (4,3 bilionu korun). Podle zprávy zveřejněné společností Ernst & Young zaznamenaly nejvyšší růst větrné elektrárny na moři a solární sektor. Ovšem trh s obnovitelnými zdroji energie stále trpí dopady finanční krize, která začala v roce 2008.

„Toxické dědictví globální finanční krize nadále vrhá stín na globální trh s obnovitelnými zdroji energie,“ uvádí zpráva Ernst & Young a zároveň upozorňuje, že se liší investice v jednotlivých zemích i u jednotlivých technologií.

Rok 2010 byl příznivý zejména pro větrné elektrárny na otevřené moři, jejichž nová kapacita stoupla o 51 procenta. U větrných elektráren na pevnině naopak celosvětově nová kapacita klesla o sedm procent, z toho v Evropě o 14 procent. Velkému zájmu se těšily i solární elektrárny.

Nejzelenější byla loni Čína

Nejvyšší růst obnovitelných zdrojů energie zaznamenala Čína, zvláště u větrných a solárních elektráren. Není ale jisté, zda si Čína i nadále růst udrží. Další příčka patří Spojeným státům, které schválily roční prodloužení vládních grantů pro nové obnovitelné zdroje energie, čímž zajistily trhu další růst. Loni byly v USA instalovány nové zdroje větrné energie o výkonu 5,1 gigawattu, což je sotva polovina z roku 2009 a necelá třetina nového výkonu čínských větrných elektráren, který činil 16,5 gigawattu.

Po prudkém růstu solárních elektráren v Evropě některé vlády včetně české omezily pobídky pro jejich novou instalaci. Další investice do obnovitelné energie v oblasti ohrožují úsporná opatření některých evropských vlád.

Čína - solární velmoc
Zdroj: ČT24