Růst cen v lednu zrychlil v eurozóně i celé unii

Brusel - V lednu zrychlila meziroční míra inflace v eurozóně na 2,3 procenta z prosincových 2,2 procenta. Nicméně Eurostat upravil svůj původní odhad, který činil 2,4 procenta a překvapil trhy rychlejším růstem výrazně nad inflační cíl Evropské centrální banky ve výši dvou procent. Ceny v celé Evropské unii rostly v lednu o 2,7 procenta, inflace zůstala na prosincové úrovni.

Unijní inflace ve stejném období loňského roku činila 1,7 procenta a v eurozóně dokonce jen 0,9 procenta. Za nárůstem spotřebitelských cen přitom stojí z velké části skokový růst cen energií, který by se mohl ještě zvýraznit kvůli nepokojům v severní Africe a na Blízkém východě. Vyšší inflaci způsobily zčásti také dražší potraviny, další položky spotřebního koše rostly jen mírně, vysvětlil analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

„Snížení odhadu je vůbec první dobrá zpráva o inflaci, kterou jsme tu v poslední době měli,“ prohlásil pro agenturu Reuters Nick Kounis z ABN Amro. Podle něj nicméně lednová inflace nepředstavuje vrchol v letošním roce a její tempo by mělo ještě zrychlit v dohledné době.

Komentář Luboše Mokráše (zdroj: ČT24)

ECB

Ceny rostly nejrychleji v Rumunsku (7,0 procenta), Estonsku (5,1 procenta) a Řecku (4,9 procenta), které se přibližuje státnímu bankrotu navzdory finanční pomoci mezinárodního společenství. Nejméně si naopak připlatí spotřebitelé v Irsku (0,2 procenta) a Švédsku (1,4 procenta).

Inflace v eurozóně
Zdroj: ČT24
Vydáno pod