ECB by prý na příští schůzi mohla zvýšit úrokové sazby

Frankfurt nad Mohanem / Londýn – Prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet připustil, že by mohla banka na svém dubnovém zasedání zvýšit úrokové sazby. Pokud se tak stane, tak prý ale nelze očekávat nějaké výrazné zvýšení. Analytici přitom dosud očekávali, že banka s výší sazeb nebude hýbat až do konce roku 2012. K případnému zvýšení sazeb vedou banku obavy z inflace, ta totiž v únoru v eurozóně vystoupala na 2,4 procenta, centrální banka má přitom cíl těsně pod dvouprocentní hranicí.

„Chtěl bych říci, že jsme ve stavu důrazné ostražitosti, a já předpokládám, že pozice Rady guvernérů je taková, že zvýšení úrokových sazeb na příští schůzce je možné,“ řekl Trichet na tiskové konferenci po rozhodnutí banky nechat základní úroky na historickém minimu jednoho procenta, kde je banka drží už od května 2009. 

Podle Tricheta čeká ECB zvýšenou inflaci v letošním roce, vývoj v roce 2012 ještě není příliš jasný. Tricheta dnes ve varování před inflací podpořil i jeho kolega Yves Mersch, který je členem Rady guvernérů a který už dříve upozorňoval, že je nutné měnovou politiku podle toho upravit. „Pokud by se měly začít výrazně projevovat sekundární dopady, měnová politika se na toto riziko nebude připravovat, ale hned zareaguje,“ řekl Mersch. Stejně jako Trichet k tomu dodal, že na místě je důrazná ostražitost a centrální banka začne inflační tlaky potírat s veškerou silou.

Kurz eura na Trichetova slova zareagoval skokovým růstem a vůči dolaru se vyšplhal až na 1,3976 USD. To byl proti stavu před Trichetovou tiskovou konferencí nárůst asi o jedno procento. Reagovaly i ceny dluhopisů, například výnos pětiletého dluhopisu německé vlády se dostal na nejvyšší úroveň od srpna 2009 a přesáhl 2,57 procenta.   

Analytici: Je třeba počítat s novým cyklem zvyšování sazeb

„Podobně jako v roce 2008 teď ECB avizuje, že na příští schůzce zvýší sazby,“ poznamenal analytik finanční společnosti RBS Jacques Cailloux. „Pro nás je to šok, my jsme předpokládali, že ECB nechá úrokové sazby beze změn aspoň do září,“ dodal. Přestože Trichet řekl, že zvýšení úroků nebude znamenat začátek nového cyklu zvyšování sazeb, analytik banky UniCredit Kornelius Purps upozornil, že i s takovou možností je nutné počítat, i když ji Trichet zatím nepřipouští. Trichet donedávna říkal, že riziko inflace vidí v letošním roce, ve střednědobém výhledu ne.   

„Měli bychom teď uvažovat o začátku cyklu vytrvalého zvyšování úrokových sazeb, a to už od příštího měsíce. Je naprosto jasné, že s tímto cyklem už teď musíme počítat, což trh už teď dělá,“ řekl Purps. Upozornil tak na to, že přední strana výnosové křivky se po Trichetových slovech na trhu zvýšila zhruba o 20 bazických bodů a podobně reagoval i trh mezibankovních sazeb Euribor.   

Beze změn prozatím zůstávají také opatření na podporu likvidity. Znamená to, že komerční banky budou mít i nadále neomezený přístup k tříměsíčním a kratším úvěrům. Část analytiků se v anketě agentury Reuters domnívala, že ECB u tříměsíčních úvěrů politiku zpřísní a přestane je poskytovat bez omezení. Měsíční a týdenní úvěry budou tedy pro komerční banky podle plánu k dostání až do 12. července bez omezení.