Americká policie šetří, jezdí na propan-butan

Praha – Kvůli úsporám a škrtání v rozpočtu musí někteří policisté v Česku chodit pěšky, protože chybí peníze na benzin. Tyto problémy však nemají jen policisté u nás. V americkém Carroll County ve státu Georgia proto kvůli úsporám začali policejní auta přestavovat na alternativní pohon – nejprve zemní plyn a pak i propan-butan.

Kromě toho, že je tento plyn ekologičtější, tak policie ušetří i za údržbu vozů. Hlavním motivem je ale úspora za pohonné hmoty, podle zástupce šerifa Brada Robinsona ušetří místní policejní oddělení na pohonných hmotách zhruba sto tisíc dolarů ročně, což je zhruba třetina celkových nákladů na benzin. 

Policie v Carroll County se rozhodla předělat na propan-butan 36 hlídkových vozů. Počáteční investice jsou však poměrně vysoké, náklady na jedno auto vyjdou na zhruba 5800 dolarů. Kuriózní je, že přestavbu prvních šesti vozů zaplatila mafie – přesněji řečeno peníze, které ji policie zabavila. S přestavbou dalších aut pak pomohly granty. 

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)

Někteří policisté mají ovšem strach o vlastní bezpečnost, jedna propan-butanová láhev už totiž přímo ve vozidle explodovala. Policie proto po tomto incidentu podrobně prozkoumala všechny ostatní láhve, žádné další závady ovšem neobjevila.

Vydáno pod