Do insolvence posílá Sazku už i Komárek

Praha – Vlastní insolvenční návrh proti Sazce dnes u městského soudu v Praze podala společnost KKCG Structured Finance ze skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka. Dosavadní vývoj v Sazce podle ní dokazuje, že je zadlužená loterijné společnost v platební neschopnosti a její finanční situaci může řešit jedině insolvenční soud. KKCG ale není první, kdo s insolventním návrhem přišel, už v polovině ledna ji předstihla společnost Moranda podnikatele Radovana Vítka.

„Podáním vlastního insolvenčního návrhu chceme chránit jak naše pohledávky vůči Sazce, tak i všech dalších věřitelů. Sazka doposud zpochybňuje a odmítá uznat pouze pohledávky, na základě kterých bylo zahájeno insolvenční řízení. V mezidobí se však přihlásili další věřitelé s pohledávkami po splatnosti. Proto jsme přesvědčeni, že je Sazka v úpadku a její tíživou finanční situaci, spolu s nároky všech věřitelů, lze řešit pouze prostřednictvím insolvence,“ vysvětlil výkonný ředitel skupiny KKCG Jiří Radoch.

KKCG SF zároveň dala insolvenčnímu soudu podnět, aby nařídil předběžné opatření, kterým mimo jiné omezí oprávnění Sazky plnit své závazky vzniklé před datem zahájení insolventního řízení. Důvodem je skutečnost, že Sazka hradí takové závazky zcela nahodile a není zřejmé z jakých zdrojů.

I KKCG chce být zachráncem Sazky

Stejně jako společnosti Penta a E-Invest podnikatele Martina Ulčáka a Radovan Vítek chce i skupina KKCG do Sazky investovat. Většinovým vlastníkem Sazky je s 68 procenty Český svaz tělesné výchovy (ČSTV). Ten v pondělí oznámil, že jeho výkonný výbor vyhlásí nezávislý transparentní tendr na výběr partnera pro Sazku. Nabídky vyhodnotí firma Erste Corporate Finance.

Podle dosavadních informací nabídka KKCG obsahuje navýšení základního kapitálu Sazky o 2,8 miliardy korun, za což Komárkova skupina požaduje 67 procent akcií loterijní firmy. Skupina KKCG ale deklarovala podle mluvčího Dana Plovajka připravenost svou nabídku upravit podle aktuálního vývoje a potřeb. E-Invest a Penta by půjčily peníze na navýšení základního jmění o 51 procent a za to chtějí 51 procent z nového základního jmění firmy. Vítek dosud nabízel za 100 procent akcií firmy miliardu korun, v pondělí pak uvedl, že výkonnému výboru ČSTV nabídl pro Sazku půjčku více peněz a s výhodnějším úrokem, než kolik nabízejí společnosti E-Invest a Penta.