Mladým Indům se nechce vyrábět tradiční vázy

Dillí - V Indii zaniká další tradice. Přesto, že řemeslné a umělecké předměty se v zahraničí dobře prodávají, mladým Indům se je nechce vyrábět. Tradiční výroba dřevěných nádob na severu země už kvůli tomu téměř zanikla. Přestože k samotné výrobě není zapotřebí téměř žádné speciální nástroje, nutná je především tekoucí voda, což může přinášet problémy. Dostatečně silný proud se totiž nachází často daleko od vesnice.

K tradiční výrobě nádob není potřeba skoro nic. Dřevo dostává tvar díky dlátu, které pohání tekoucí voda. Dost silný proud je ale až v lesích daleko od domova dělníků. Kvůli práci tak svou rodinu často nevidí celé měsíce. I proto se mladí k řemeslu svých otců nijak nehrnou.

I přes velký zájem zákazníků už tohle tradiční umění, kterému tu říkají theki - ale skoro vymizelo. Za jeho záchranu teď spolu se zbylými řemeslníky bojují i nevládní organizace. „Všem, kdo tohle ještě dělají, je tak 50. Mladší generaci to už nezajímá. Ti starší to ale nechtějí opustit, je to jejich tradiční zaměstnání,“ uvedl dobrovolník Rajesh Panwar.

Indové přestávají vyrábět tradiční vázy (zdroj: ČT24)
Vydáno pod