Fannie Mae chce od státu dalších 8,5 miliardy dolarů

Washington – Největší poskytovatel financí na hypotéky ve Spojených státech Fannie Mae žádá vládu o další státní pomoc. I přesto, že se jí podařilo v prvních třech měsících letošního roku snížit ztrátu na 8,7 miliardy dolarů (asi 146,6 miliardy korun), žádá po státu tentokrát 8,5 miliardy dolarů. Do záporných čísel se hypoteční společnost dostala kvůli poklesu cen domů v zemi, jehož následkem roste počet nesplácených hypoték.

Pomoc agentuře je nejdražší krizovou záchranou

Oproti předchozím čtvrtletí tentokrát agentura po státu žádá trojnásobek. Od roku 2008 již společnost od státu získala zhruba 100 miliard dolarů, na úrocích pak daňovým poplatníkům odvedla 12,4 miliardy dolarů. Fannie Mae společně s další hypoteční agenturou Freddie Mac vlastní či garantují téměř 31 milionů úvěrů na bydlení v hodnotě více než pět bilionů dolarů. To je zhruba polovina všech hypotečních úvěrů, které byly v USA vydány.

Krize na hypotečním trhu těžce zasáhla obě zmíněné agentury. Americká vláda nad nimi proto v září 2008 převzala kontrolu. Vláda odhaduje, že pomoc pro obě agentury bude stát daňové poplatníky 259 miliard dolarů. Dosud oba giganti od státu získali zhruba 160 miliard, jejich záchrana je tak nejdražší pomocí pro firmy postižené finanční krizí.

Fannie Mae a Freddie Mac kupují hypoteční úvěry od bank a dalších úvěrových institucí. Ty pak jako balíčky přemění na obligace pojištěné proti nesplácení, které nabízejí investorům po celém světě.

Fannie Mae
Zdroj: ČT24
Vydáno pod