Pegas Nonwovens překvapily vysoké daně a drahé vstupy

Znojmo - Výrobci netkaných textilií Pegas Nonwovens klesl v prvním čtvrtletí meziročně čistý zisk o 16,5 procenta na 6,4 milionu eur (asi 157 milionů korun). Na horších výsledcích společnosti se podepsaly zejména nižší kurzové zisky a vyšší daň z příjmu. Ze zisků také ukously vysoké ceny vstupů, které společnost používá ve výrobě. Trh výsledky Pegasu Nonwovens příliš nepřekvapily, byly blízko tržnímu odhadu.

„I přes velmi dobrý výkon v oblasti prodeje a již tradiční snahu o co největší efektivitu výroby se nám nepodařilo zabránit negativnímu dopadu na naše finanční výsledky,“ uvedl generální ředitel Pegas Nowovens František Řezáč. Meziroční růst tržeb podle něj způsobil nárůst cen polymerů, které po krátkodobém mírném poklesu ve druhé polovině loňského roku začaly v prvním čtvrtletí 2011 opět růst.

Druhý největší výrobce netkaných textilií v Evropě letos očekává pokračující kolísavost cenové hladiny polymerů, což ovlivní ziskovost společnosti v jednotlivých čtvrtletích. „Materiálové vstupy sice rostou, ale jsou indexovány do cen s určitým zpožděním, tudíž pokud ceny vstupů začnou stagnovat tak, jak čekáme v druhé polovině roku, prodejní ceny by měly ceny vstupů dohnat a vyrovnat ziskovost,“ řekl ve Studiu Burza ČT24 analytik České spořitelny Radim Kramule.

Rozhovor s Radimem Kramulou (zdroj: ČT24)

Podle Řezáče zvažuje Pegas Nonwovens také nové možnosti růstu a případné akvizice. Své záměry by firma měla oznámit ve druhém čtvrtletí. Ve hře je kromě případné akvizice také výstavba nového projektu mimo Evropu. Na konci třetího kvartálu má Pegas také spustit novou linku, která by mohla vylepšit ziskovost firmy ke konci roku.