Čtyři metropole pláčí, 6 241 starostů se směje

Praha – Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dnes informoval sněm hnutí Starostové a nezávislí o plánovaných změnách v rozpočtovém určení daní. Novela, kterou Kalouskův resort připravuje, počítá s tím, že ubere čtyřem velkým městům – Praze, Brnu, Ostravě a Plzni – celkem 5 miliard. Ty si rozdělí menší obce, které teď dostávají výrazně méně peněz. Starostové malých obcí změnu vítají. Třeba v Troubkách by peníze šly do protipovodňových opatření. Naopak čtyři metropole varují, že jim budou peníze chybět – třeba na městskou dopravu.

Konec privilegií nesmyslně přeplácených měst - vzkázal dnes Kalousek starostům. Hlavní město by podle něj mělo přijít ročně o 2,2 miliardy korun, Plzeň, Ostrava a Brno pak každý o necelou miliardu.

Miroslav Kalousek

„Neexistuje jediný racionální důvod, proč by na jednoho Českobudějovičana nebo Liberačana, což jsou poměrně velká města, bylo téměř dvakrát méně peněz než na jednoho Plzeňana.“

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

„Takový výpadek příjmů by pro Plzeň byl katastrofální. Jenom veřejná doprava stojí rozpočet města tři čtvrtě miliardy ročně,“ reagoval na Kalouskovo prohlášení primátor Plzně Martin Baxa (ODS). „900 milionů je obrovský zásah do městského rozpočtu a taková úprava je pro Brno naprosto nepřijatelná,“ dodal náměstek brněnského primátora Robert Kotzian.

Aby výpadek v příjmech čtyř velkých měst nebyl tak tvrdý, chce jim ministerstvo peníze snižovat postupně během čtyř let. Ani tak se s tím ale metropole nehodlají smířit. „Toto je spíše takový trik, který nemůže tento problém zmenšit,“ zdůraznil Kotzian.

Za dodatečné peníze školy i protipovodňová opatření

Zato malé obce se na další peníze těší. Pomohou jim realizovat investice, na které v jejich rozpočtech dlouhodobě nezbývá. „Kdybychom měli příjem, který nám pomůže postavit školu, školku a zlepšit infrastrukturu i z dluhových peněz, tak i naše postavení u bank je zcela jiné, protože budeme mít příjmy, které takové investice umožňují,“ uvedl starosta Dolních Břežan Věslav Michalik (nez.).

Největší nárůst výnosu ze sdílených daní na obyvatele by se měl týkat obcí od 2 000 do 10 tisíc obyvatel. Napomůže tomu změna kritérií, když jako nové bude zavedeno kritérium počtu dětí v mateřských a základních školách v obci, které bude mít ve výpočtu váhu sedmi procent. Váha prostého počtu obyvatel se zvýší ze tří na deset procent, beze změny zůstane tříprocentní váha celkové výměry katastrálního území.

Vydáno pod