Protesty ve Španělsku neslábnou, demonstranti mají velké plány

Madrid – Protesty ve Španělsku zřejmě jen tak neutichnou. Ve španělské metropoli Madridu se dnes uskutečnilo první celonárodní shromáždění, na kterém se sešli demonstranti ze všech koutů země. Hledali cestu, jak dál udržet bouřlivou náladu v zemi při životě. Ve hře jsou velké manifestace i protestní pochod k parlamentu. Zejména mladí Španělé vyjadřují protesty, které trvají už od poloviny května, svůj nesouhlas s přístupem vlády k hospodářské krizi, vysokou nezaměstnaností a korupcí ve vysoké politice.

Protesty ve Španělsku neutichají. Naopak mají ještě přibývat na síle. Tisíce lidí stále kempují na madridském náměstí Puerta del Sol. Okupují i centra dalších velkých měst. Rozhořčení lidé navíc chtějí uspořádat velkou manifestaci 11. června a další pak 19. června. Druhou v pořadí by měl provázet velký pochod k budově parlamentu. Ve hře je ale i další možnost. Ta počítá s tím, že by se 11. června uskutečnily masivní protesty před radnicemi po celé zemi.

Zástupci Barcelony zase navrhují, aby se po celé zemi rozjela auta, jejichž posádka bude informovat o krocích hnutí 15-M, jak se demonstranti označují kvůli tomu, že s protesty začali 15. května. Granadští demonstranti chtějí obsadit Alhambru – jednu z největších maurských památek v zemi.

Organizátoři protestů nazývaných Real Democracy Now nebo též Španělská revoluce své požadavky shrnují do dvou bodů: Požadují změnu volebního systému a boj proti korupci. Na dnešní demonstraci v Madridu dokonce zaznívaly hlasy, že by měla vzniknout paralelní vláda s podporou obcí. Ta by postupně nahradila tu, která vzešla z řádných voleb.

Španělsko je zemí s nejvyšší nezaměstnaností v Evropské unii. V květnu míra nezaměstnanosti vyšplhala na 20,7 procenta. Mezi mladými do 25 let činí dokonce 44,4 procent. Bez práce jsou nyní více než 4 miliony Španělů. Slabý je i ekonomický růst. V prvním kvartále tamní hospodářství vzrostlo v porovnání s loňským rokem jen o 0,8 procenta. V Evropě panují obavy, že by Španělsko mohlo být dalším kandidátem na zahraniční pomoc.

Španělé horkou krev nezapřou. Demonstrace doprovází hudba i tance.
Zdroj: ČT24/Alžběta Vejvodová
Vydáno pod