Hušák končí na postu generálního ředitele Sazky

Praha – Insolvenční správce Sazky Josef Cupka odvolal Aleše Hušáka z postu generálního ředitele loterijní společnosti. Předsedou představenstva Sazky nicméně Hušák zůstává dál. Nyní má ovšem omezený pohyb po loterijní firmě. Zůstává mu jen přístup do přísně vymezených prostor sídla společnosti. Odvolaný generální ředitel také přišel o většinu zaměstnaneckých benefitů.

Cupka omezil Hušákovi především nadstandardní benefity, které vyplývaly z jeho manažerské smlouvy. „Na základě právní analýzy insolvenční správce zjistil, že většina těchto požitků mu byla poskytována v rozporu s dobrými mravy, a to zejména za situace, kdy je Sazka v insolvenci právě vinou nekompetentních manažerských rozhodnutí,“ řekla České televizi mluvčí společnosti Lenka Tichá.

Cupka rovněž shledal, že Hušákovi byla vyplacena záloha na jeho plat
generálního ředitele za květen, a to ještě před vyhlášením konkurzu a před
převzetím společnosti insolvenčním správcem. "To odporuje opakovaným
veřejným prohlášením Hušáka v médiích o tom, že prohlášením insolvence
začíná pro společnost 'pracovat zadarmo'," sdělila Tichá. Správce
prostřednictvím šéfa krizového týmu vyzval Hušáka, že pokud se chce svého platu vzdát, aby tak učinil prostřednictvím dokumentu se všemi právními náležitostmi, nebo aby se zdržel nepravdivých či zavádějících mediálních prohlášení.

Cupka odvolal Hušáka z postu ředitele Sazky (zdroj: ČT24)

Podle dřívějších zjištění České televize by měl Hušák dostat při svém odchodu ze Sazky odstupné v řádech desítek milionů korun. Podle personalistů ale není tak vysoké odstupné v Česku vůbec obvyklé. „Milionové odstupné obecně ve střední a východní Evropě není obvyklé, není běžné a není také přiměřené,“ upozornil zakladatel headhunterské firmy Bubeník Partners Jan Bubeník.

Ivo Kaderka, šéf tenisového svazu

„Aleš Hušák je mimořádně silný, schopný člověk, ale zapomněl, že žádný strom neroste do nebe.“

Hušák zůstal generálem, kterému se rozuteklo vojsko

Hušák odmítl podle vyjádření Sazky odvolání z funkce generálního ředitele převzít osobně, doručí mu ho proto pošta. On sám ale tvrdí, že o ničem neví, a chystá další kroky. „Doktor Aleš Hušák stále tvrdí, že právní moc konkurzu stále nenastala. To znamená, že konkurz není pravomocný, zítra proti němu bude podáno odvolání,“ řekl ČT mluvčí Hušákova vedení loterijní firmy Jan Tuna.

Podle Cupky zůstává Hušák nadále už jen předsedou představenstva Sazky, na chod firmu to už ale nebude mít vliv. Nyní je totiž jediným členem tohoto orgánu, který zároveň není usnášeníschopný. „Vzhledem k tomu, že pravomoci představenstva i generálního ředitele přecházejí od 30. května na insolvenčního správce, tak pro nás vlastně nemá neexistující představenstvo žádný vliv na řízení a chod společnosti,“ dodala k tomu Tichá.

Hušák stál v čele Sazky přes 15 let

Aleš Hušák vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. V roce 1986 začínal svou kariéru jako právník podniku Restaurace, pak vystřídal několik dalších postů, až se v roce 1994 stal náměstkem pro ekonomiku v Českém svazu tělesné výchovy, který je zároveň největším akcionářem Sazky. Předsedou představenstva a generálním ředitelem nejstarší loterijní firmy v Česku byl jmenován v roce 1995.

Ve své roli šéfa Sazky už Hušák jednou narazil. V listopadu 2000 jej vyšetřovatel obvinil z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Policie vyčíslila škodu vzniklou obchodní transakcí Sazky s akciemi České spořitelny z roku 1995 na nejméně 25 milionů korun. Podle Sazky se obchod uskutečnil podle tehdy platného zákona. V září 2002 bylo Hušákovo stíhání zastaveno s tím, že nebyl spáchán trestný čin.

Sazka je od konce května v konkurzu. Do finančních problémů se dostala kvůli vysokým splátkám za výstavbu vysočanské O2 areny otevřené v roce 2004. Výstavba podle Sazky vyšla na více než 7 miliard korun. Sazka kvůli ní musela omezit příspěvky, které odvádí sportovním svazům, i tak ale kvůli problémům se splácením skončila v insolvenci a následně v konkurzu.

Sazce alespoň prozatím pomohl až úvěr od společnosti Moranda ze skupiny PPF. Umožnil jí pokračovat v provozu a odvrátit hrozbu ztráty licence. Oznámení, že má Sazka dostatek peněz na vyplácení výher i jackpotů, se okamžitě odrazilo na zájmu sázejících o její loterie.