Kandidatura Lagardeové do čela MMF se komplikuje

Brusel/Paříž – Kandidatura zatím největší favoritky do čela Mezinárodního měnového fondu (MMF) se komplikuje. Francouzská ministryně financí Christine Lagardeová je totiž podezřelá ze zneužití vlastního postavení a francouzská justice nestačí včas uzavřít případ odškodnění pro podnikatele Bernarda Tapieho. Informují o tom dnes deníky Les Echos a Le Monde.

Do pátku Francouzka očištěna nebude

Oficiální kandidaturu na post výkonné ředitelky MMF přitom musí šéfka francouzské státní pokladny podat již v pátek. Původně se očekávalo, že do té doby francouzská justice stačí celý případ uzavřít a Lagardeová se zbaví stínu podezření. Ten přitom spočívá v tom, že francouzská ministryně nechala vytvořit speciální soudní tribunál, který nakonec Tapiemu, jenž byl sám bývalým ministrem a je osobním přítelem současného prezidenta Nicolase Sarkozyho, přiřkl v roce 2008 odškodnění ve výši 200 milionů eur.

O dalším postupu rozhodne justice až v červenci. Lagardeová by tak teoreticky mohla čelit trestnímu stíhání v době, kdy již bude šéfkou měnového fondu. Takový vývoj by nejspíš posílil hlasy rozvojových zemí, že francouzská ministryně financí není správnou osobou pro post šéfa MMF.

Lagardeová se přitom vrací ze své předvolební cesty po zemích, které mají v MMF významné postavení. Dnes vyjádřila „velkou spokojenost“ s výsledky své návštěvy Číny. Při setkáních s čínskými činiteli kandidátka mluvila o potřebě pokračování reforem MMF ve prospěch mladých tržních ekonomik a navrhla další zvýšení čínského podílu na hlasovacích právech. Do Číny přijela z Indie. Žádná z těchto zemí jí však svou podporu výslovně nepřislíbila.

Lagardeová by chtěla nahradit obviněného Strausse-Kahna

Lagardeová se uchází o nejvyšší funkci v MMF poté, co na místo výkonného ředitele rezignoval další Francouz Dominique Strauss-Kahn. Ten byl obviněn z pokusu o znásilnění hotelové pokojské a čeká jej soudní líčení v New Yorku. Hlavním protikandidátem Lagardeové je zatím guvernér mexické centrální banky Agustín Carstens.

Čína
Zdroj: ČT24