Saabu pomůže další investor z Číny

Stockholm – Další čínský investor má zájem o ztrátovou automobilku Saab. Společnost dnes oznámila, že čínský podnik China Youngman Automotive zaplatí 136 milionů eur (3,3 miliardy korun) za podíl 29,9 procenta v jejím majiteli, nizozemské firmě Spyker. Youngman se taktéž stane partnerem ve společných podnicích Saabu pro výrobu a prodej automobilů v Číně, které automobilka vytvoří po dohodě s čínskou firmou Pangda Automobile Trade. Čínští investoři tak ve Spykeru získají majoritu.

Finanční pozice firmy sílí

Podle dohody na záchranu Saabu měla Pangda firmě poskytnout celkem 110 milionů eur (2,7 miliardy korun). Měla nakoupit vozy Saab v hodnotě 45 milionů eur a získat téměř čtvrtinový podíl ve Spykeru za 65 milionů eur. Na základě nové dohody s firmou Youngman ale Pangda za podíl zaplatí 119 milionů eur, tedy téměř dvojnásobek. Čínští investoři tak budou ve Spykeru dohromady vlastnit více než poloviční podíl.

Generální ředitel Spykeru Victor Muller uvedl, že nová dohoda „výrazně posiluje finanční pozici Saabu a zajistí jeho financování ve středně dlouhém a dlouhém období“. Dohoda ale ještě musí získat souhlas úřadů. Podle Mullera by mělo její schvalování zabrat dva až tři měsíce.

Analytik Martin Crum ze společnosti AEK:

„Spyker potřebuje peníze. Skutečnost, že získali tuto částku, je pozitivní a skutečnost, že mohou seriózně podnikat v Číně, je také pozitivní. Musíme počkat, zda to všechny vlády a třetí strany schválí. Nebude to snadné.“

Začátkem dubna musel Saab na téměř dva měsíce přerušit výrobu, protože neměl peníze na platby dodavatelům. Koncem května však produkci obnovil díky dohodě o investici od Pangdy. Minulý týden však byla automobilka nucena výrobu opět zastavit a nyní se snaží zajistit stabilní přísun materiálu a součástek od dodavatelů. Podle posledních informací zůstane produkce přerušena i celý tento týden.

General Motors chěl Saab obětovat

Spyker se začátkem loňského roku po vleklých jednáních dohodl s americkou automobilkou General Motors, že koupí její ztrátovou divizi Saab za 400 milionů dolarů (zhruba sedm miliard korun) v hotovosti a akciích. Dohoda o prodeji zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM.

Saab
Zdroj: ČT24