Soros zavírá pro veřejnost svůj legendární hedgeový fond

Boston – Známý americký investor George Soros přestane po 40 letech investovat cizí peníze a do konce roku vrátí vnějším investorům svého hedgeového fondu Soros Fund Management miliardu dolarů (16,8 miliardy korun). Poté bude investovat už jen pro sebe a svou rodinu, jak dnes investorům napsali Sorosovi dva synové. Za důvod svého kroku miliardář označil zpřísněnou americkou finanční regulaci s těžce negativním dopadem na celé odvětví hedgeových fondů.

Přitom miliarda dolarů je jen zlomkem z 25 miliard dolarů, které má Sorosův fond nyní ve správě. Z toho důvodu pozorovatelé dnešní oznámení považují pouze za symbolický krok a nevěří, že finančník se z trhu stáhne. Podle agentury Reuters možná dostal strach, že kvůli své rozsáhlé finanční podpoře levicovým aktivitám a kandidátům v USA se z něj stane hromosvod kritiky pravice, která na konci loňského roku vyhrála ve volbách do Kongresu.

Za omezením fondu stojí regulační kroky amerických státníků

Podle synů Sorose k výplatě vnějších investorů vedla jejich otce chystaná reforma finanční regulace v USA. V jejím rámci se budou muset dosud téměř neregulované hedgeové fondy registrovat u regulačních orgánů, které tak budou mít přehled o jejich aktivitách. Soros nyní mění svůj fond na rodinný, kde se regulace pohybuje v mnohem mírnějších mezích.

Dolary
Zdroj: ČT24

Bratři Sorosové upozornili, že jako rodinná kancelář s mnoha úlevami a výjimkami funguje Quantum Fund už od své reorganizace po těžkých ztrátách v roce 2000. Podle nich zavedením regulace řada těchto výjimek padne a nedává moc smyslu procházet finančně a časově nákladným procesem registrace.

Soros je jen jedním z řady šéfů hedgeových fondů, kteří v poslední době kvůli americké regulaci reorganizovali své aktivity. Peníze investorů vrátil například Sorosův dlouhodobý zástupce Stanley Druckenmiller nebo známý investor Carl Icahn. Ani ten se však z veřejné scény nestáhl a nedávno se zapojil do hry o získání jedné americké firmy.

Navíc někteří experti považují tento trend za znepokojivý. „Jestliže nejlepší peněžní správci kvůli nepříjemné regulaci zavírají krám, povede to v konečném důsledku i ke škodám pro institucionální investory,“ prohlásil Jim Liew, který učí finance na newyorské Stern School of Business.

Soros emigroval z Maďarska do USA a před téměř 40 lety zde založil Quantum Fund, který se stal vlajkovou lodí odvětví hedgeových fondů a vynikal zhruba dvacetiprocentní návratností investic ročně. Proslavil se zejména útokem na britskou libru na počátku 90. let, kdy na jejím vytlačení z Evropského mechanismu směnných kurzů vydělal asi miliardu dolarů. V poslední době silných otřesů však Soros utrpěl ztráty a v letošním prvním pololetí jeho přejmenovaný fond ztrácí šest procent po loňském zisku pouhých 2,5 procenta.