Chladné léto udělalo pojišťovnám radost, kempy zoufají

Praha – Česko si prožilo nejchladnější léto za posledních 11 let. Pojišťovny se však díky tomu mohou radovat, nemusely řešit požáry z extrémního sucha ani dramatické povodně. Málo teplých dní naopak připravilo o většinu celoročních zisků majitele kempů a koupališť. Letní sezona zatím oficiálně nekončí. Vyšší tržby by tedy mohly přinést ještě slunečné dny a teploty kolem 25 stupňů, které meteorologové slibují na září.

Objem pojistných plnění byl loni v řádech miliard korun, letos to není ani půl miliardy, jsou to stovky milionů, uvedl mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral s tím, že nejčastější příčinou škod byly bouřky. Díky deštivému počasí také méně hořelo, Kooperativa proto zaznamenala v porovnání s předchozími lety pokles výskytu požárů o 10 procent.

Nepřející počasí si pochvalují také hotely a penziony nabízející sportovní a kulturní vyžití. „Lidé raději jeli do interiérů, místo aby zůstali venku, vydělali také aquaparky,“ poznamenal Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří. Rekordní návštěvy rovněž hlásily zoologické zahrady.

Letní měsíce byly naopak noční můrou pro majitele restaurací se zahrádkami. O desítky procent klesl prodej piva i nealkoholických nápojů. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka jsou navíc hospody v některých lokalitách přímo závislé na tom, jestli bude svítit sluníčko. „Je to zvláště v oblasti Máchova jezera a dalších rekreačních centrech,“ upřesnil.

Jan Schvarz, autokemp Ostende Plzeň:

„Za posledních 20 let, co kemp máme, je to nejhorší léto. Naštěstí jsme minulé dva týdny zaznamenali teplejší počasí, tak jsme měli návštěvnost aspoň na koupališti.“

Nejinak na tom jsou koupaliště a kempy, které se s poklesem návštěvníků potýkají už delší dobu. Letošní sezona, kdy kempům ubylo průměrně 15 procent hostů, ale byla pro mnohé z nich na úrovni udržitelnosti. Tržbami se letos nepochlubí ani stánky s občerstvením nebo zmrzlinou. Jim prodej klesl o víc než polovinu.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod