Česká inflace se v srpnu nepohnula

Praha – Meziroční míra inflace se v druhém prázdninovém měsíci nepohnula. I dál drží růst spotřebitelských cen na 1,7 procenta. Oproti předchozímu měsíci však došlo ke zlevňování o tři desetiny procenta. Za nižší ceny šlo nakoupit především ovoce, zeleninu a nealkoholické nápoje. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Nejvíce inflaci táhly dolů ceny potravin. Tento výrazný pohyb směrem dolů byl pro analytiky překvapením. Změny cen ostatních položek byly ovlivněny především sezónností. Nejvíce v srpnu zlevnila zelenina, téměř o pětinu. Analytik Home Creditu Michal Kozub upozornil na to, že na inflaci však mají potraviny dvojí vliv. Výrazně rostou ceny pečiva, což způsobují zejména ceny na světových trzích. Pro spotřebitele je ale pozitivní, že letošní sklizeň obilí zcela překonala jak loňské výsledky, tak i letošní odhady statistiků. Díky tomu cena obilí v tuzemsku klesne, a dolů tedy půjdou i ceny pečiva. Naopak zelenina a ovoce už několik měsíců meziročně zlevňují, protože loňské vysoké ceny způsobila špatná úroda a částečně ji zničily také záplavy, podotkl.  

Druhým směrem spotřebitelským cenám pomohlo zrychlení růstu cen v dopravě. Důvodem byly hlavně vyšší ceny pohonných hmot. Na zvyšování cenové úrovně působil také růst cen oděvů o 0,7 procenta.

Analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský:

„Inflace stále postrádá jasný trend, když už od začátku letošního roku kolísá v úzkém intervalu 1,6 až dvě procenta pro meziroční růst. V samotném srpnu inflace překvapila výraznějším poklesem, než předpokládal trh i Česká národní banka.“

Meziroční inflace se tak dostává pod cílovou hranici České národní banky, což jen potvrzuje, že inflační tlaky v české ekonomice i nadále absentují, doplnil analytik ČSOB Petr Dufek. Centrální banka má tedy v ruce další argument, proč delší dobu nehýbat s úrokovými sazbami. Inflace je nízká, růst ekonomiky zvolňuje a celkový ekonomický výhled se zhoršuje. Vzhledem k tomu, že se nedá čekat růst spotřebitelské poptávky ani v příštím roce, nebude inflace ani nadále českým problémem, dodal analytik.

Vysoká inflace nehrozí ani v příštím roce

„V krátkodobém horizontu rozhodně nehrozí nějaké výraznější inflační tlaky, ta historka je podobná jako v České republice, protože tlaky z titulu cen komodit odeznívají, už tam nejsou tak patrné v té inflaci. […] Inflace se dostane pod dvě procenta v příštím roce,“ tvrdí Škop.