Nečas: Přidat peníze obcím na úkor metropolí není dobrý nápad

Praha - Návrh ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) na změnu rozpočtového určení daní podle premiéra Petra Nečase (ODS) rozděluje společnost. Předseda vlády dnes zároveň zdůraznil, že změna současného systému je nutná, avšak Kalouskův návrh přidat peníze malým obcím na úkor čtyř velkých měst, není zcela správný. Premiér nicméně věří, že koaliční strany naleznou shodu. Uvedl to po jednání s představiteli Svazu měst a obcí, kteří Kalouskův návrh vítají. Proti návrhu jsou čtyři největší města, která by změnou přišla o část svých příjmů.

„Za jeden z nedostatků návrhu považuji, že štěpí společnost, štěpí starosty, štěpí lidi a staví je proti sobě. To z politického hlediska je zřejmě největší chybou návrhu. On se pokouší dělit tuto zemi, rozčísnout ji na skupinu, kterou je třeba škubat, a ty ostatní,“ uvedl.

Vláda si je podle něho ale vědoma, že je třeba pomoct obcím, které mají 2 000 až 10 000 obyvatel. Proto nyní musí najít patřičný mechanismus. „(Kalouskův) návrh jde tímto směrem, ale používá špatné metody. Není možné někomu brát, abychom dalším přerozdělovali. To je levicový koncept, kterým by se středopravicová vláda neměla řídit. Ale nepochybuji o tom, že se dohodneme,“ uvedl.

Reportáž Martiny Tlachové a Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Obcím se Kalouskův návrh zamlouvá, za drobné změny by se ale nezlobily

Kalouskův návrh počítá s účinností od 1. ledna 2013. Předseda Svazu měst a obcí Dan Jiránek by byl nicméně rád, kdyby se nějaká i menší změna projevila v rozpočtech obcí a malých měst už příští rok. Chtěl by, aby se zvýšily příjmy hlavně obcím, které poskytují služby těm okolním. „Obce by také měly být honorovány podle toho, kolik poskytují míst pro zaměstnávání osob na svém území,“ popsal jednu z výhrad.  

Navrhovaná změna v rozpočtovém určení daní má snížit rozdíl mezi nejchudšími obcemi a nejbohatšími městy ve výnosu sdílených daní na jednoho obyvatele. Největší nárůst výnosu ze sdílených daní na obyvatele by se měl týkat právě obcí od 2 000 do 10 000 obyvatel. Napomoci tomu má změna kritérií, když jako nové bude například zavedeno kritérium počtu dětí v mateřských a základních školách v obci, které bude mít ve výpočtu váhu sedmi procent.

Dušan Jiránek, předseda Svazu měst a obcí

„Velká většina toho návrhu zákona je v souladu s našimi požadavky, je tam potřeba dopracovat některé věci.“

ODS ale už koncem srpna odmítla, aby novela byla provedena na úkor největších měst - Prahy, Brna, Ostravy a Plzně. Primátoři čtyř největších měst chystanou změnu kritizují už delší dobu. V čele těchto měst stojí občanští a sociální demokraté.

Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík v pondělí prohlásil, že změna rozpočtového určení daní, kterou chystá ministerstvo financí, je pro TOP 09 zásadní a vláda by bez ní těžko dále mohla fungovat. ODS reagovala vyjádřením, že TOP 09 spor zbytečně vyhrocuje. Občanští demokraté plánují přijít s vlastním návrhem řešení, protože nepodpoří navrhovaný přesun pěti miliard korun z rozpočtů velkých měst. Počítají s tím, že by se největším městům stanovil strop pro příjmy z rozpočtového určení daní a dále by se nezvyšovaly. Peníze pro menší obce by se podle ODS ale měly najít jinde.

Vydáno pod