Američané se čím dál více zadlužují kvůli školnému

New York - Školné na univerzitách v Americe roste rychleji než ceny v obchodech nebo platy. Studenti si proto musejí půjčovat a po škole jim pak zůstávají vysoké dluhy. Splátky teď dělají problémy řadě z nich.

Školné na amerických vysokých školách se za posledních 25 let zdražilo až o 400 procent. Většina absolventů po studiu tak dluží bankám více než 24 tisíc dolarů. Proto nejen během studia šetří a nemůžou si kromě splátek bance nic jiného dovolit. 

„Myslím si, že vysoká škola je pro některé lidi velká zkušenost - učí se nové věci, poznávají nové lidi, řeší problémy. Ale utrácet za to tolik peněz? To pro mě není,“ uvádí americký student Carl Wesley. 

Americké školné (zdroj: ČT24)

Odborníci vyzdvihují důležitost praxe

Podle některých odborníků na vzdělávání by se tak směr učení měl spíše posunout do praxe. „Vzdělávací program je vlastně pracovní program. Jste v práci, vyděláváte a u toho se taky vzděláváte,“ vysvětluje odborník na vzdělání a zaměstnávání Robert Lerman. 

Na některých amerických univerzitách se školné může vyšplhat až k 35 tisícům dolarů ročně. Navíc zhruba čtyři procenta absolventů nemůžou po škole najít práci. Někteří uchazeči se proto rozhodují, jestli platit drahé školy, nebo využít například on-line vzdělávací kurzy a během toho pracovat.