Američané objevují kouzlo směnného obchodu

Los Angeles – Po několika staletích se do Spojených států vrací směnný obchod. Kus za kus se tak dá vyměnit oblečení, sklo, knihy nebo třeba elektronika. První obchod svého druhu se otevřel v Kalifornii ve městě Long Beach. Navíc zájem o nakupování bez dolarových bankovek je velký a jeho provozovatelé už teď počítají s rozšířením sítě prodejen.

Obchod bez peněz, tentokrát nazvaný Free Store, znovu ožívá v Kalifornii poblíž Los Angeles. Vyměnit se dá prakticky cokoliv za cokoliv – sluneční brýle za porcelánové doplňky nebo třeba boty za sadu šálků na kávu. „Zboží se pořád mění. Pokaždé, když sem přijdu, najdu tu nové věci. Tenhle systém nakupování je velmi oblíbený. Byli byste opravdu překvapeni, co všechno sem lidé přinášejí,“ říká dobrovolnice z obchodu Dominique Benderová.

Systém je jednoduchý – třeba za čtyři kusy zboží si zákazník odnese jiné čtyři kusy. S prázdnou ale nemusí odejít, ani pokud nepřinese nic. Vybrané zboží buď zaplatí, nebo si ho odpracuje. 

Zákazníci jsou vesměs spokojení, jak dokládají slova Jasmine Conteové: „Hned první den jsme natrefili na několik matematických knih.“ Doplňuje ji Sean Adams: „Je to opravdu velmi inspirující. Myslím, že je dobrý nápad platit i něčím jiným než dolarovými bankovkami. A měnit laskavost za laskavost mi přijde opravdu skvělé.“ 

Free Store (zdroj: ČT24)

Obchod bez peněz přitom Američany táhne. První měsíc prodeje předčil všechna očekávání provozovatelů a ti už teď mluví o prodloužení otvírací doby i o rozšíření barteru do dalších amerických států.