Češi si zvykli na exotické dovolené

Praha - Zájem Čechů o exotické dovolené roste. Za poslední roky se podle některých cestovních kanceláří zvýšila poptávka až o deset procent. Výjimkou by neměla být ani letošní zimní sezóna. Cestovní kanceláře lákají  především na Karibik, Thajsko nebo třeba Zanzibar.

Ještě před pár lety Češi považovali za typické exotické destinace Egypt nebo Kanárské ostrovy. Tato místa však časem zevšedněla, takže teď už patří spíše do nabídky klasických dovolených. Dnešním synonymem pro exotiku je hlavně Karibik. „Kuba, Dominikánská republika, Mexiko nebo venezuelská Isla Margarita v uplynulých sedmi letech prokázaly, že budou stálicí v nabídce,“ říká obchodní ředitel Exim Tours Jan Koláčný. 

Jan Papež, mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR

„Celý Karibik se stává módní. Tzn. nejen Dominikánská republika, ale lidé cestují do Mexika nebo do Kostariky. Zájem je také o Los Angeles, především pak s poznávacími zájezdy.“ 

Stále větší poptávka je po afrických destinacích, jako jsou Keňa, Tanzanie nebo jižní Afrika. „Opačným směrem to určitě budou Thajsko, Seyschely nebo Maledivy. Podle první poptávky to vypadá, že Češi v zimě budou chtít odletět do tepla a za sluníčkem a očekáváme, že poptávka vzroste,“ myslí si mluvčí CK Fischer Dan Plovajko. 

Dovolená v exotických destinacích (zdroj: ČT24)

Thajsko by podle některých odborníků mohlo být dokonce hitem letošní exotické sezóny, především díky nedávnému zrušení turistických víz. Letošní novinkou v nabídce exotických destinací bude například východoafrický Zanzibar. Průměrná délka pobytu by se měla znovu pohybovat okolo 10 dnů nebo dvou týdnů. Poptávka by pak měla být ve srovnání s loňskem až o 10 procent vyšší. Exotickým dovoleným bude podle cestovních kanceláří nahrávat i nevlídné počasí, které teď v tuzemsku panuje.