Inspektoři EU a MMF se vydají do Atén

Atény - Inspektoři EU a Mezinárodního měnového fondu kvůli dohodě o uvolnění další části záchranného úvěru pro Řecko přijedou začátkem příštího týdne do Atén, kde budou řešit technické záležitosti. Vyplývá to ze závěru dnešní telekonference mezi Evropskou komisí, Evropskou centrální bankou, Mezinárodním měnovým fondem (MMF), označovanými jako „Trojka“, a představiteli řecké vlády o úsporných krocích v Řecku.

Telekonference trvala asi dvě hodiny. Řecké ministerstvo financí také oznámilo, že rozhovory s „Trojkou“ budou pokračovat během setkání MMF ve Washingtonu, které se uskuteční tento týden.

Zdroj citovaný agenturou Reuters dále sdělil, že během telekonference byl učiněn „dobrý pokrok“. Řecko musí do října dostat z dohodnutého úvěru osm miliard eur, tedy 198 miliard korun, jinak mu dojdou peníze a čeká jej bankrot.

Mezinárodní věřitelé po Řecku chtějí zrychlení reforem, úsporných kroků a důraznější omezování veřejného sektoru. Řecko musí dál propouštět státní zaměstnance, snížit nebo zmrazit platy ve státní správě a důchody a uzavírat a privatizovat státní podniky, jak se zavázalo v letošním střednědobém vládním plánu.

Řecko od loňského jara čerpá tříletou mezinárodní finanční pomoc v objemu 110 miliard eur, asi 2,7 bilionu korun. Eurozóna mu v létě slíbila poskytnout nový záchranný balík v téměř stejné výši na další tři roky.