České stavebnictví zůstává v krizi, průmysl se zatím drží

Praha – Českému stavebnictví se stále nedaří. Stavební produkce v srpnu klesla v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 7,7 procenta. A lepší to zřejmě nebude ani do budoucna. Stavební úřady v srpnu vydaly o 3 procenta méně stavebních povolení a jejich orientační hodnota propadla téměř o polovinu. Naopak se v srpnu dařilo českému průmyslu. Průmyslová výroba si meziročně polepšila o 5,9 procenta.

Stavebnictví zůstává v krizi. Produkce od počátku roku do konce srpna klesla ve srovnání se stejným obdobím konjunkturního roku 2008 o 16,1 procenta. V srpnu stavební firmy zahájily o 17 procent méně bytů než před rokem. Nejvíce přitom ubylo nově zahájených bytových domů. Počet jednotek v těchto domech klesl o více než 42 procent, zatímco nově zahájených bytů v rodinných domech ubylo jen zhruba o 11 procent. Propad ve stavebnictví se promítá i do zaměstnanosti v tomto sektoru.

„Přetrvávající vysoká nezaměstnanost nedává příliš prostoru pro rozjezd nové bytové výstavby a stejně tak omezující je určitá zásobárna dostavených bytů z období před krizí, která vytváří tlak na pokles cen na trhu,“ vysvětlil analytik Poštovní spořitelny Jan Bureš. Dokončených bytů sice v srpnu výrazně přibylo, podle Českého statistického úřadu se v tom ale odrazil nízký srovnávací základ z loňského roku, kdy počet dokončených bytů v bytových domech propadl o více než polovinu.

Průmysl zůstává tahounem české ekonomiky

Mnohem lépe než ve stavebnictví vypadá situace v průmyslu. V srpnu průmyslová výroba vzrostla téměř o 6 procent. K růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba motorových vozidel a výroba strojů. Naopak největší pokles hlásí odvětví výroby počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení, ale i výroba potravinářských produktů.

Výsledek průmyslu byl slabší, než se čekalo

„Opticky průmysl rostl o 5,9 procenta, nicméně letošní srpen měl výhodu jednoho pracovního dne navíc oproti loňskému srpnu. Po očištění pak ten údaj vypadá o něco hůř. Lze tedy říct, že zhruba od května letošního roku český průmysl slábne a klesá,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

V dalších měsících ale průmysl nejspíš čeká zpomalení. Hodnota nových zakázek meziročně klesla o 3,4 procenta. Zhoršuje se přitom hlavně situace na domácím trhu. Hodnota nových zakázek od tuzemských firem totiž meziročně propadla o více než 14 procent, zatímco zakázky ze zahraničí vzrostly o 3,3 procenta. I tak ale nových objednávek ze zahraničí výrazně ubylo.

„Český průmysl čekají o něco těžší časy, je to jednak dáno tím, že domácí poptávka je nadále slabá kvůli přetrvávající vysoké nezaměstnanosti a současně roste napětí na zahraničních trzích a padají objednávky od našich zahraničních partnerů,“ dodal Bureš.