Společnost Natland se zřejmě zmocní Edenu

Praha - Stadion fotbalové Slavie v pražském Edenu zřejmě propadne bývalému majiteli klubu - společnosti Natland Group. Firma měla Synot Tip Arenu v pražských Vršovicích v zástavě od současného vlastníka E Side Property, za níž stojí podnikatel Vladimír Kroužecký. Firma ale nemá na splácení závazků. Píšou to dnešní Hospodářské noviny (HN).

Hodnota stadionu, jenž přišel na miliardu korun, je podle deníku několikanásobně vyšší, než jaká byla výše půjčky. „Kroužecký nesplnil včas své závazky vůči Natlandu a přijde tak o Eden,“ konstatoval zdroj HN, který dobře zná pozadí převodu slávistického stadionu. 

Výstavba nejmodernější fotbalová arény v Česku vyšla před třemi lety na přibližně jednu miliardu korun. Spolu se Slavií v ní momentálně hraje i jiný prvoligový klub Bohemians 1905. Představitelé společností Natland a E Side chystaný převod nepotvrdili. „To není věc, kterou bych mohl komentovat. Je to věc akcionářů,“ řekl HN ředitel společnosti E Side Pavel Kuka.

Oficiálně Natland i E Side zatím mlčí

Kroužecký podle informací Hospodářských novin nesplatil vůči Natlandu včas své závazky, za které byl právě stadion v Edenu jistinou. Informace o možném převodu nekomentovali ani představitelé Natlandu. „Vyjadřujeme se jen k uzavřeným transakcím,“ řekl jeho mluvčí Rostislav Starý.

SK Slavia Praha
Zdroj: ČT24

Dlužná částka, za kterou má Natlandu Eden připadnout, není známa. Údajně je ale o hodně nižší, než je tržní hodnota stadionu. Aréna je totiž zatížena zatížena dluhy, jen stavební společnost Hochtief, jež stadion postavila, se s E Side soudí o 200 milionů. 

Pozadí společnosti E Side je už léta obestřeno mlhou. Společnost je registrována ve Velké Británii, v Česku má pouze svou organizační složku, jejímž jednatelem je Dušan Jedinák. Existují dohady, že firmu ovládá právě Kroužecký.

Stadion v Edenu
Zdroj: ČT24

Za Slavií stojí nyní Řebíček

Natland v květnu koupil 51 procent akcií Slavie od Antonína France. Později společnost podíl navýšila na sedmdesát procent. V srpnu ho od Natlandu koupil bývalý ministr Aleš Řebíček, jenž nyní vlastní 98 procent akcií klubu.