Wall Street čeká velké propouštění, práci ztratí až deset tisíc lidí

New York - Newyorská radnice odhaduje, že finanční centrum Wall Street zasáhne velké propouštění. The Wall Street Journal uvádí, že do konce roku 2012 by tu mohlo o práci přijít deset tisíc lidí. Zároveň lze v odvětví letos očekávat i menší bonusy. Obojí by mimo jiné výrazně zasáhlo ekonomiku města.

Přitom od počátku finanční krize v roce 2008 Wall Street přišel už o 22 tisícovek pracovních míst. V případě, že by se předpověď newyorské radnice vyplnila, celkový pokles by do konce příštího roku činil 17 procent. Propouští se již letos, od dubna na Wall Streetu zrušili 4100 míst. Další škrty se přitom považují za nevyhnutelné vzhledem k tomu, že mnoho firem v oboru v poslední době ohlásilo úsporné kroky.

Například skupina Goldman Sachs by mohla zrušit tisíc i více míst. Propouštění oznámily i banky Credit Suisse Group a Barclays. Bank of America se pak plánuje zbavit 30 tisíc zaměstnanců. Není ale jasné, kolik z toho připadne na New York a na obchodníky s cennými papíry.

Ohrozí propouštění americkou ekonomiku?

Chystaná propouštění nepředstavují pro New York dobrou zprávu. Finanční firmy hrají velkou roli v jeho ekonomice i rozpočtech. Podle odhadu radnice jedno z osmi pracovních míst ve městě souvisí s obchodem s cennými papíry. V celém státě New York je to pak jedno ze 13 míst.

Dolary
Zdroj: Chameleons Eye/Isifa/Rex Features

„Banky, se kterými mluvím, hovoří o významně snížených odměnách, což dopadne na daňové výnosy, o propouštění a redukcích,“ prohlásila Kathryn Wildeová z organizace Partnerství pro New York. Ta sdružuje firmy, které ve městě mají významné zastoupení. „Vše uvedené nasvědčuje tomu, že to bude mít skutečný dopad na newyorskou ekonomiku,“ doplnila.

Situace se však směrem z centra New Yorku spíše zlepšuje. Mnoho firem totiž přesouvá stále více kanceláří na předměstí, kde jsou nižší nájmy. V srpnu se tak v oboru obchodování s cennými papíry nacházelo 12 procent pozic, což je největší podíl v historii.