ČSOB kvůli Řecku klesl zisk

Praha – Další postižená banka řeckou krizí – Československé obchodní bance (ČSOB) za tři čtvrtletí roku meziročně klesl čistý zisk kvůli odpisu řeckých dluhopisů o 13 procent na 8,91 miliardy korun. Jednorázové znehodnocení řeckých dluhopisů odebralo z čistého zisku 1,9 miliardy korun. Belgická společnost KBC, mateřská společnost ČSOB, se ve třetím čtvrtletí propadla do ztráty. Její čistá ztráta činí 248 milionů eur (6,6 miliardy Kč).

ČSOB rozhodně není jedinou bankou postiženou řeckou krizí. Komerční banka znehodnotila řecké dluhopisy v hodnotě 4,3 miliardy korun na 40 procent jejich původní hodnoty. Čistý zisk KB klesl meziročně o 29,3 procenta na 7,041 miliardy korun.

„ČSOB nemá žádné irské ani portugalské dluhopisy. Účetní hodnota italských dluhopisů v držení ČSOB je 1,83 miliardy korun a u španělských dluhopisů je to 0,58 miliardy korun. Účetní hodnota těchto dluhopisů je blízká skutečné hodnotě,“ uvedla banka.

Banka v číslech (miliardy korun)

  • Celková aktiva ČSOB: vzestup o 3 procenta na 915,9
  • Celkové vklady: vzestup o 4 procenta na 599,6
  • Celkový objem úvěrů: vzestup o 7,5 procenta na 426,3
  • Celkový objem hypoték: vzestup o 11 procent na 156,6
  • Úvěry malým a středním podnikům: pokles o procento na 64,6
  • Úvěry velkým podnikům: vzestup o více než pětinu na necelých 89

„V následujících čtvrtletích může být tento růstový trend zpomalen zhoršujícím se výhledem české ekonomiky,“ upozorňuje banka.

HI-RES
Zdroj: ČT24

Jak je na tom mateřská KBC

Dle agentury Reuters analytici čekali za poslední čtvrtletí zisk 83,4 milionu eur. Společnost by bez započítání jednorázových položek dosáhla zisku 222 milionů eur. KBC však musela udělat oprávky na své úvěrové portfolio v Maďarsku, kde vláda nařídila bankám, aby klientům umožnily splácet devizové hypoteční úvěry v kurzu, který je pro ně výhodný, ale pro banky těžce ztrátový.

Odepsala rovněž část hodnoty řeckých a bulharských státních dluhopisů a měla i ztráty kvůli irskému realitnímu trhu. Celkem spolu s náklady na odprodej aktiv to KBC stálo 1,3 miliardy eur.

"Prostředí, v němž operujeme, bylo ve třetím čtvrtletí těžké a víme, že většina ekonomik a miliony lidí zažívají krušné časy. KBC vůči tomu samozřejmě není imunní a naše výsledky to výrazně ovlivnilo," říká generální ředitel KBC Jan Vanhevel.