Pošťáci v Malešicích mají plné ruce balíků

Praha - Rekordy nepadají jen v Pelhřimově, ale i v pražských Malešicích. Tamní poštou totiž prošlo za posledních 24 hodin 200 000 balíků, což je rekordní množství. Je to skoro třikrát tolik, co se odbavuje běžně. Hlavní příčinou je to, že si Češi nakupují vánoční dárky na internetu. Ve dne v noci jezdí po třídicích pásech tisíce balíků, i proto se posilují počty zaměstnanců a rozvážkových aut.

Češi do rukou přepravců svěřují i hodnotnější a větší balíky. Třeba elektroniku, televize, počítače nebo mobilní telefony, často se ale v krabicích ukrývají třeba i zimní pneumatiky. Pošta proto musí víc než polovinu zásilek třídit ručně, na což jsou nutné posily.

Počty zaměstnanců se zvyšují o 50 až 75 procent. Silniční doprava až o 100. Pilno mají pošťáci jak v Praze, tak i například v Ostravě. Doručovací služba funguje někde i v neděli.

Prokletím pošty jsou internetové obchody, které způsobují extrémní nápor na doručovací služby po celé ČR. Aby bylo zboží dodáno do Vánoc, doporučují prodejci dárky objednat nejpozději příští středu.

Reportáž Veroniky Markové a Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Poště přibývá konkurence

Samozřejmě se zde naskýtá šance pro konkurenci. Zásilkové služby soukromých firem se v posledních letech v Česku rozšířily nebývalým způsobem. Vedle státní pošty se tak o balíky na našem trhu dělí hlavně velcí evropští hráči.

Jedním z největších je společnost DPD. Podle jejího ředitele Johna Actona se ale i tento velikán na doručovacím trhu musel vypořádat s ekonomickou krizí. Firmě se naopak podařilo dál růst – i přesto, že zbytek trhu stál na mrtvém bodě. Za přednost svého podnikání považuje především decentralizaci firmy.

John Acton, ředitel DPD:

„Samotné pobočky rozhodují, jak má firma plánovat, aby se dostala přes složité období bez větší ztráty. Kde chtějí ušetřit, jak vyjednat ceny s místními dodavateli, které služby chtějí protežovat. A o tom nejlépe rozhodnou manažeři tady v Česku, ne já někde v pařížské kanceláři.“

Rozhovor s ředitelem DPD Johnem Actonem (zdroj: ČT24)