STEM: Čechy už důchodová reforma tolik netrápí

Praha – Podle poloviny Čechů by prosazení důchodové reformy mělo být hlavním úkolem vlády Petra Nečase (ODS). Přitom ještě před rokem reformu důchodů vnímaly jako nejdůležitější úkol vlády dvě třetiny lidí. V to, aby byla důchodová reforma prosazena, věří 46 procent lidí. Až 60 procent Čechů pak má podle průzkumu společnosti STEM za to, že je současný systém důchodů neudržitelný.

Současný systém důchodů považovalo ještě loni za dlouhodobě neudržitelný 73 procent lidí. Podle autorů průzkumu za výrazným poklesem mohou stát první reformní kroky vlády v této oblasti. Zároveň se v porovnání s loňským rokem snížil také počet lidí, kteří věří, že se důchodovou reformu podaří prosadit. Loni v to věřilo 50 procent respondentů, letos 46 procent.

Podle STEMu lze pozorovat oslabení pocitu, že důchodová reforma je naprosto nezbytná a systém je neudržitelný, u stoupenců čtyř nejsilnějších politických stran. Příznivci ODS a TOP 09 považují reformu za nutnou víc než stoupenci levicové opozice: „Za pozornost stojí, že mezi příznivci ČSSD se názor, že se vládě Petra Nečase podaří zásadní důchodovou reformu prosadit, proti konci roku 2010 mírně posílil.“

STEM provedl průzkum na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 1. až 9. prosince 2011. Zúčastnilo se jej 1 227 lidí.