Inflace v prosinci mírně zpomalila, zůstává však nad 2 procenty

Praha - Meziroční míra inflace v prosinci zpomalila růst na 2,4 procenta. V listopadu přitom dosáhla 2,5 procenta. Nejvíce zdražily potraviny a alkoholické nápoje. Potvrdila se tak očekávání, že zvýšení nižší sazby daně z přidané hodnoty z 10 na 14 procent, ke kterému došlo od ledna, promítli obchodníci do cen zboží alespoň částečně už před koncem roku.

Ve srovnání s předchozím měsícem spotřebitelské ceny stouply o 0,4 procenta, což byl s výjimkou května nejvyšší meziměsíční růst cen v loňském roce. Průměrná meziroční míra inflace za celý loňský rok činila podle Českého statistického úřadu 1,9 procenta, a skončila tak lehce pod cílem České národní banky.

Zdražovaly potraviny, elektřina i plyn

Dominantní vliv na celkový meziroční růst spotřebitelských cen mělo zdražení bydlení, potravin a nealkoholických nápojů. V bydlení vzrostly ceny zemního plynu, elektřiny, vodného, stočného, tepla a teplé vody. Zvýšilo se i čisté nájemné. Z potravin byly vyšší ceny chleba, běžného pečiva, mouky, vajec, mléka, jedlých olejů, cukru, kakaa či kávy.

Jiří Škop, analytik Komerční banky:

„Za růstem cen stály opět potraviny, což se dalo čekat, prodejci promítali změnu DPH už před koncem roku. Za růstem cen stála také slabší koruna.“

Meziroční zpomalení cenového růstu nastalo zejména v oddíle doprava, kde růst cen pohonných hmot zpomalil na 7,2 procenta z listopadových 12 procent. „Důvodem bylo výrazné meziměsíční zvýšení cen pohonných hmot v prosinci 2010,“ uvedl Český statistický úřad.

Naopak nejvíce zlevnily oděvy. Klesly i ceny audiovizuálních a fotografických zařízení a zařízení pro zpracování dat. Pokračoval i meziroční pokles cen přístrojů a spotřebičů pro domácnost či mobilních telefonů.

Ceny dál porostou, upozorňují analytici

Analytici oslovení Českou televizí upozorňují, že k růstu cen bude na pultech českých obchodů docházet ještě počátkem roku. „V lednu se ještě určitě dočkáme dalšího zvýšení. My čekáme, že se čísla v prvních třech měsících budou meziročně pohybovat nad 3 procenty,“ upozornil analytik Komerční banky Jiří Škop. Pak by ale měly inflační tlaky začít oslabovat. „I meziroční míra inflace bude pomalu směřovat dolů,“ dodal Škop.

Vyšší růst cen v prvních měsících roku očekává i hlavní ekonom Next finance Vladimír Pikora. „Inflace je opět nad cílem centrální banky a bude hůř, protože vyšší DPH se v cenách ještě plně neodrazila,“ uvedl. „Navíc koruna je slabá a nejspíš bude ještě slabší. To vše potlačí cenovou hladinu nahoru,“ dodal.

Meziroční míra inflace v ČR
Zdroj: ČT24/ČSÚ