Španělé volají po záchraně rybolovu, děsí se nezaměstnanosti

Barbate - Španělští rybáři z města Barbate v cípu Gibraltaru protestují proti Evropské unii. Ta totiž neprodloužila dohodu o rybolovu mezi Španělskem a Marokem, na které jsou místní rybáři závislí. Konec rybolovu by už tak slabému regionu způsobil další těžkou ránu a ještě zvýšil nezaměstnanost, která ve Španělsku už vystoupala na téměř 23 procent, a je tak nejvyšší v Evropě.

Od 15. prosince španělské lodě kotví v přístavu a nevyjely na moře. Bez možnosti lovu u břehů Afriky jsou bezcenné, a místní lidé tak přišli o zdroj příjmů. Teď jim reálně hrozí, že rozšíří řady skoro 4,5 milionu Španělů bez práce, a proto vyšli do ulic. „Jde o zhruba 700 přímých pracovních míst a statistiky ukazují, že na každé z nich jsou 3 nepřímá. Takže to ovlivní daleko víc lidí v okolí,“ upozornil prezident Asociace majitelů plavidel v Barbate Tomas Pacheco.

V ohrožení jsou kromě rybářů i obchodníci, dodavatelé, nebo třeba ledaři a lidé v celém zpracovatelském řetězci. To jsou zaměstnanci s nízkou kvalifikací a v jedné z nejkrizovějších oblastí Španělska by pravděpodobně hledali práci měsíce nebo i roky. „Máme tři možnosti: Jíst větve ze stromů v přírodní rezervaci, jíst bahno z močálu nebo jíst rakety z vojenského pásma. To jsou jediné alternativy, které tady máme, nejsou žádné jiné,“ zlobí se rybář José Bermudez.

Rybáři doufají, že politici jejich protesty vyslyší a umožní jim znovu lovit v marockých vodách. Jiná cesta prý pro ně není a museli by se za rybami odstěhovat jinam.

Reportáž Miloše Minaříka (zdroj: ČT24)