Makro stáhlo z prodeje šunku Tapas, objevilo v ní listerii

Praha - Velkoobchodní společnost Makro stáhla z tuzemských prodejen krájenou šunku Tapas Serrano. V několika baleních tohoto výrobku prodávaných v zahraničí totiž odborníci zjistili zvýšený obsah zdraví nebezpečné bakterie listerie. Zákazníci, kteří si šunku Tapas koupili, ji mohou v prodejnách Makro vrátit.

„Stahování bylo zahájeno na základě rutinních mikrobiologických testů produktů značky Tapas realizovaných zahraniční centrálou společnosti. Aby se předešlo možnému negativnímu vlivu na zdraví spotřebitelů, rozhodla se společnost učinit toto preventivní opatření,“ uvedla mluvčí Makro Cash & Carry ČR Romana Nýdrle.

Šunku si koupilo přes 300 lidí

Společnost Makro už krájenou šunku Tapas Serrano stáhla z tuzemských prodejen a díky databázi klientů informovala všechny zákazníky, kteří si tento výrobek koupili. „V ČR jsme takto kontaktovali 357 zákazníků, kteří zakoupili celkem 514 balení výrobku Tapas Serrano,“ uvedla Nýdrle.

Šunku Tapas v tuzemských prodejnách Makro pořídilo i 36 zákazníků, kteří jsou v databázi Makra zaregistrováni jako nezávislí maloobchodníci. „Tito zákazníky zakoupili celkem 62 kusů výrobku. Na základě přímé komunikace s těmito zákazníky je zřejmé, že k zásahu veřejnosti z volného prodeje nedošlo,“ dodala Nýdrle, podle které Makro o případu informovalo Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci i Státní veterinární správu.

Zdravé lidi listerie neohrozí

Listerie se běžně vyskytuje v půdě, prachu, povrchových vodách nebo na rostlinách. Přítomnost této bakterie v jídle ještě neznamená akutní nebezpečí, zdraví lidé jí odolají. Samotné onemocnění pak může vyvolat u lidí s oslabenou imunitou, seniorů, novorozenců a těhotných žen. Při nakažení nenarozeného dítěte dochází velmi často k jeho smrti a k potratu, u novorozenců se úmrtnost pohybuje mezi 30 až 50 procenty.

Makro
Zdroj: ČT24/Makro

Nemoc má nejčastěji podobu lehčí chřipky, při těžším průběhu postihnou pacienta bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Bakterie může vyvolat i zánět mozkových blan. Nákaza se obvykle projevuje do 24 hodin od požití nakažené potraviny.