Americký Kodak požádal o ochranu před věřiteli

New York - Eastman Kodak požádal ve Spojených státech o ochranu před věřiteli. Americký průkopník fotografické techniky, který patří mezi nejznámější americké značky, má už delší dobu problémy s nedostatkem financí na svůj provoz. Důvodem jsou propady prodejů, protože Kodak zaostal za konkurencí při přechodu na digitální technologie. Bankrot se netýká dceřiných firem Kodaku mimo USA.

V rámci ochrany před věřiteli chce Kodak pokračovat v činnosti a dokončit plánovanou restrukturalizaci. V ní se chce stát prodejcem spotřebních produktů jako fotoaparátů a tiskáren. Zajistil si podle agentury Reuters na svůj provoz úvěr 950 milionů dolarů (18,8 miliardy korun) od Citigroup.

V době své největší slávy měl 60 tisíc zaměstnanců. Dluhy firmy dnes o miliardu a půl přesahují hodnotu jejího majetku. Firma nutně potřebovala hotovost, na konci září měla pouze 860 milionů dolarů.

Antonio Perez, předseda představenstva a generální ředitel firmy

„Představenstvo a celé nejvyšší vedení jednomyslně věří, že je to nutný krok a správná věc pro budoucnost Kodaku.“

Kodak získá díky úvěru a soudní ochraně před věřiteli potřebný čas, aby našel kupce na svých 1 100 digitálních patentů, které jsou nejcennějším majetkem firmy, a mohl dokončit reorganizaci a nadále vyplácet svých 17 tisíc zaměstnanců. Firma také zřejmě bude usilovat o dohodu o restrukturalizaci dluhu. „Když má teď Kodak problémy s placením, bude přinejmenším dál propouštět. Ale to se děje v podstatě posledních 25 let,“ říká bývalý zaměstnanec Bob Volpe.

Podle předsedy představenstva a generálního ředitele firmy Antonia Pereze má ochrana před věřiteli umožnit firmě pokračovat v práci s cílem maximalizovat hodnotu jejího technologického majetku, jako jsou patenty na digitální snímky, které se v rámci licence využívají v mobilních a dalších zařízeních, a technologie tisku.

V minulosti Kodak dominoval fotografickému průmyslu. Nedokázal však rychle přijmout modernější technologie, jako je digitální aparát. Ironií je, že tento výrobek sám vymyslel. Firma Kodak působí na trhu 132 let. Mimo jiné vynalezla přenosný fotoaparát a přinesla světu první fotky z měsíce.

„Firma Kodak ovlivnila ve 20. stol. životy nás všech, protože jsme jí svěřili to nejcennější: naše vzpomínky,“ říká Robert Burley, profesor fotografie na Ryerson University v Torontu.

Kodak
Zdroj: ČTK/AP/Julie Jacobson
  • Kodak byl v roce 1888 první firmou, která uvedla na trh fotoaparát určený pro masový trh. Od té doby se název Kodak, doplněný typickou žlutou barvou, stal jedním ze symbolů fotografického průmyslu.
  • V dobách své největší slávy byla 131 let stará společnost ikonou amerického průmyslu, ale s příchodem digitálních přístrojů a později i kamer firma začala ztrácet náskok a nakonec se dostala do velkých potíží. 
  • Již v roce 1975 se přitom zrodil v dílnách Kodaku první předchůdce dnešních digitálních fotoaparátů.
  • Nástup digitální fotografie otřásl také pozicí řady dalších tradičních výrobců analogových filmů a fotoaparátů. Většina z nich prošla bolestivou restrukturalizací, například Konica se sloučila s konkurenční Minoltou, nová společnost pak v roce 2006 oznámila svůj odchod z fotografické oblasti a nyní se soustřeďuje na výrobu tiskáren či zdravotnických zařízení. Známý výrobce instantních fotoaparátů Polaroid prošel bankrotem v roce 2001.
  • Jméno Kodak bylo původně pouze názvem výrobku firmy Eastman Dry Plate Company, kterou v roce 1881 založili vynálezce George Eastman a obchodník Henry Strong. Fotoaparát na svitkový film byl však natolik úspěšný, že se později stal součástí názvu firmy. Současné jméno Eastman Kodak si firma zaregistrovala v roce 1892.
Vydáno pod