Pražské letiště loni odbavilo téměř dvanáct milionů lidí

Praha - Letiště Praha loni odbavilo 11,79 milionu cestujících, o dvě procenta více než v loňském roce. Prvenství mezi leteckými společnostmi s nejvyšším počtem cestujících si opět udržela skupina České aerolinie (ČSA) s podílem 38 procent.

„Tohoto výsledku Letiště Praha dosáhlo i přesto, že jeho největší obchodní partner České aerolinie prochází restrukturalizačním procesem, a zároveň mírně poklesl i zájem o charterovou dopravu,“ informovala mluvčí Letiště Eva Krejčí. Dodala, že letadla byla v loňském roce obsazenější, protože se počet pasažérů zvýšil i přes pokles letů. 

Mezi pozitivní trendy loňského roku patří významný meziroční nárůst počtu cestujících síťových dopravců, s výjimkou ČSA, a mírné zvýšení počtu pasažérů využívajících služeb nízkonákladových aerolinek, uvedl ředitel Letiště Praha Jiří Pos. Na celkovém objemu dopravy se pravidelná přeprava podílela v loňském roce 88,7 procenta. Mezi letecké dopravce s nejvyšším počtem cestujících patřila loni Skupina ČSA s podílem 38 procent, dále Travel Service se SmartWings se 13 procenty, Lufthansa a EasyJet shodně se šesti procenty a Wizz Air s pěti procenty. 

Nejsilnějším měsícem z hlediska provozu byl červenec s 1 324 531 pasažéry. Nejrušnějším dnem byl 1. červenec se 49 169 pasažéry. Průměrně letištěm procházelo 32 298 cestujících denně. V průběhu roku 2011 létalo z Prahy 49 dopravců na pravidelných linkách do 132 destinací.

Vydáno pod