Drábek chce, aby penze v příštím roce rostly aspoň o procento

Praha - Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) by pro příští rok rád dosáhl zvýšení důchodů aspoň o jedno procento. Podle něj by se tak měl kompenzovat růst cen po letošním zvednutí daně z přidané hodnoty. Penzí, porodného a doplatku na bydlení se mají dotknout úsporné škrty, o jejichž podobě bude koalice teprve jednat. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) navrhl, aby se penze v příštích třech letech zmrazily.

Na škrtech pro příští roky se v pondělí dohodli ekonomičtí ministři. Úspory jsou podle nich nutné proto, aby se při očekávaném nepříznivém vývoji českého hospodářství udržely plánované schodky rozpočtu a zem se příliš nezadlužovala.

Podle Drábka by ale koalice na zmrazení důchodů, které je jedním z návrhů ekonomických ministrů, kývnout neměla. „Minimální dolní hranice (zvýšení penzí) by měla respektovat to, že jsme slíbili kompenzovat dopad zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty,“ zdůraznil Drábek. Podle něj údaje statistického úřadu ukázaly, že se kvůli letošnímu růstu DPH ceny zvedly o procento. Valorizace by proto podle něj měla být „minimálně jedno procento“.

I Kalousek si dokáže zachování mírné valorizace představit

Zvýšení o jedno procento znamená výdaje asi 3,5 miliardy korun. Kalousek se v pondělí zmínil o tom, že si dokáže představit, že by valorizace představovala dvě až tři miliardy korun. O modelech řešení se bude teprve jednat. Drábek řekl, že jeho úřad nyní různé scénáře propočítává. Výsledky by měly být příští týden.

Drábek zmínil hned dvě možné varianty úpravy valorizačního schématu. Zvedat by se podle něj penze mohly podle toho, kolik by se podařilo vybrat na sociálním pojištění. Další možností pak je navázat valorizaci na vývoj ekonomiky. Nyní se ve zvyšování důchodů odráží inflace a růst mezd.

Zmrazení penzí odmítají i Věci veřejné

Kromě ministra Drábka se zmrazení penzí nezamlouvá také nejmenšímu koaličnímu partnerovi – Věcem veřejným. Podle ekonomického experta VV Michala Babáka by penze měly růst minimálně o inflaci. Místo zmrazení penzí pak VV navrhují odložení penzijní reformy o rok – na leden 2014. Proti tomu se ovšem ostře postavil Kalousek, podle kterého má důchodová reforma už několik let zpoždění.

Drábek žádá spojení porodného s rodičovskou

Drábek dnes představil také svůj návrh ke zrušení porodného, které v rámci konsolidace veřejných financí taktéž navrhuje ministr financí Kalousek. Drábek by podle svých slov chtěl porodné začlenit do rodičovského příspěvku. Fakticky by se tak ale zrušilo. Místo toho by měli rodiče mít možnost vybrat si určitou částku z rodičovské hned po narození potomka. Nyní začínají rodičovské příspěvky pobírat, když je dítěti půl roku. Do té doby matky mívají mateřskou. Celkem je na rodičovské možné vyčerpat 220 tisíc korun, a to nejdéle do čtyř let dítěte. Dobu pobírání si mohou lidé podle potřeby stanovit sami.

Podle ministra by po změně rodičovská byla ještě pružnější než dnes. Uvedl, že by úprava pomohla matkám, které neměly nárok na mateřskou. Jak vysoká by částka po porodu mohla být, ministerstvo propočítává. Výsledky by měly být příští týden. Poté o různých variantách budou vládní strany jednat. Celková suma rodičovské by se ale měnit neměla.

Novorozenec
Zdroj: ČTK/AP/Corpus Christi Caller-Times, Michael Zamora

Porodné nyní činí 13 tisíc korun na jedno dítě a u dvojčat či vícerčat 19 500 korun. Nárok na ně má žena při narození prvního potomka, avšak pouze tehdy, když její příjem či příjem její rodiny nepřesahuje 2,4násobek životního minima. Tato hranice nyní pro osamělou matku činí 3 140 korun a pro její narozené dítě 1 740 korun. Porodné tedy žena dostane, když měsíčně nemá víc než 12 360 korun.