Nečas dál počítá se dvěma sazbami DPH, důchody zmrazit nechce

Praha - Česko zřejmě čekají i v příštím roce dvě sazby DPH - patnácti a dvacetiprocentní. Obě čísla by tak vzrostla o jeden procentní bod. Naznačil to premiér Petr Nečas. Podle něj jde prý o nejšetrnější variantu, jak přinést potřebné miliardy do státního rozpočtu. Opoziční ČSSD takové řešení odmítá a navrhuje zaměřit se například na firemní daně. S těmi ale koalice hýbat nechce. Nečas v Otázkách Václava Moravce také uvedl, že vláda má asi šest variant, jak v příštím roce valorizovat penze - zmrazit je nechce. Podle něj by zpomalení růstu penzí mělo být jen dočasné po dobu ekonomické stagnace.

Otázka, kde vzít příští rok 42 miliard pro státní kasu, zůstává bez odpovědi. Jednotlivé možnosti ale dostávají konkrétní obrysy. Podle Petra Nečase je mimo hru koaličně dojednaný návrh na sjednocení sazby DPH na 17,5 procentech. A padla i jednotná 20procentní sazba. V současné době se premiér přiklání k ponechání dvou sazeb –15 a 21 procent. „Považuji to za sociálně nejprůchodnější a vytvářející nejmenší tlak na inflaci.“

ČSSD navrhuje progresivní zdanění a růst firemních daní

Lídr sociálních demokratů Bohuslav Sobotka ekonomické plány kabinetu odmítá s tím, že vláda dopad škrtů dostatečně nekompenzuje. „Slíbil jste důchodcům, že budete kompenzovat nárůst cen valorizací důchodů. Ale neřekl jste ani slovo o tom, že budete měnit způsob valorizací, takže ta kompenzace nebude plná,“ řekl. ČSSD navrhuje variantu zvýšení daňové progrese, zvýšení firemních daní a zrušení stropů na odvody. Zvýšení daní pro firmy ovšem neradi vidí zástupci koalice s výjimkou Věcí veřejných. Nečas růst firemních daní a odvodů odmítl jako politickou sebevraždu.

Podle Nečase má vláda asi šest variant, jak by se mohly od příštího roku zvyšovat penze. „Ten konkrétní vzoreček (pro výpočet valorizace) bude teprve dohodnut. Máme zhruba šest variant, o kterých uvažujeme,“ řekl premiér. Podle něj by ke zbrzdění růstu penzí musela v době ekonomické stagnace přistoupit jakákoliv vláda. Argumentoval tím, že penzistů rychle přibývá. Řekl, že důchodců je 2,8 milionu a loni 51 procent důchodů bylo předčasných.

„Nikdo nemá zájem podlomit životní úroveň českých penzistů, proto valorizace bude,“ řekl Nečas. Podle něj by bylo správné, aby výpočet dál zahrnoval i kombinaci růstu mezd a inflace. Premiér uvedl, že kvůli letošní vyšší DPH se ceny zvedly o 1,2 procenta. Dodal, že za dalším růstem jsou vnější vlivy jako zvyšování cen potravin na zahraničních trzích či růst cen ropy a energií. Proti roku 2005 je reálná hodnota důchodu vyšší o 12 procent, řekl Nečas.

Důchodci
Zdroj: ČT24

Ekonomičtí ministři se rámcově shodli na tom, že vláda by měla snižovat schodky rozpočtu podle plánu a zemi nezadlužovat. Kvůli nepříznivému vývoji ekonomiky budou ale potřeba větší škrty a další opatření. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) navrhl mimo jiné zmrazení penzí na tři roky. Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) ČTK už dřív řekl, že by chtěl penze valorizovat aspoň o procento. Uvedl, že by se zvyšování mohlo řídit i tím, kolik se vybere na pojistném.

Průměrná výše starobního důchodu činila ke konci loňska 10 552 korun. Valorizace o jedno procento představuje výdaje asi 3,5 miliardy. Podle studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA), který působí při CERGE-EI, by se kvůli plánovanému pomalejšímu růstu penzí mohly do chudoby propadnout tisíce lidí.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)