Obavy sportovců o peníze na OH rostou

Praha – Po odchodu ministra školství Josefa Dobeše (VV) narůstají mezi sportovci obavy, že další změny v resortu zastaví přísun slíbených peněz a odstaví rozjednané projekty. O to tíživěji vnímají situaci jen několik měsíců před letní olympiádou v Londýně ve strachu, že na přípravu reprezentantů by nemusel zbýt dostatek peněz.

„Já si to určitě budu dotovat, nicméně někteří ostatní sportovci rozhodně budou mít problémy, a já bych se nedivil, kdyby někteří vůbec nejeli,“ komentuje situaci atlet Roman Šebrle. Finance přislíbené ministerstvem školství na všechny účty ještě nedorazily a sportovci se po zkušenostech z minulých let bojí, že jakákoliv další změna na ministerstvu je může ještě pozdržet, nedej bože zastavit. Změny i na dalších pozicích na ministerstvu považuje Jiří Kejval z Českého olympijského výboru za velkou komplikaci.

Ministr školství v demisi Josef Dobeš pro ČT:

„Sport pro tento rok má vybojováno navíc osm set milionů. Situace to není růžová, ale je stabilní. Věřím, že v tom trendu budeme pokračovat.“

Další peníze by sportovci mohli získat v rámci už rozpracovaných a často i předem schválených, ale zatím nepodepsaných projektů. Napsali proto dopis premiérovi, ve kterém žádají, aby další změny na ministerstvu minimalizoval. Optimálně by sport na svou činnost potřeboval tři miliardy korun, které ale nemá. Sportovci totiž přišli o přísun peněz ze Sazky a finanční kohoutky jim zavřela i změna loterijního zákona.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)