Obce pokračují v boji o absolutní zákaz hazardu

Židlochovice - Snaha některých obcí o úplné vymýcení heren neustává. Jihomoravská obec Židlochovice se snaží na svém území zakázat celkem padesát videoloterijních terminálů. Jedna z heren se zde nachází přímo naproti místnímu úřadu práce. A pravděpodobně zde zůstane ještě další tři roky. Podle nového vládního nařízení by ale nyní už mohly být hrací přístroje rušeny pokaždé, kdy obec prokáže jasné porušování veřejného pořádku a rozpor se zákonem. Proti tomu však vystupují provozovatelé herního průmyslu, kteří by tak přicházeli o zisk.

Podle starosty Židlochovic Vlastimila Helmy se obec potýká se zvýšenou kriminalitou, která je podle jeho slov přímo úměrná počtu herních automatů. Proto se obrátili na ministerstvo financí. Jenže to žádost zamítlo, a herny tak prý zatím musí zůstat. Zákon platící od ledna totiž počítá s tříletou výpovědní lhůtou pro každý rušený přístroj.

Na popud ombudsmana však mezitím vláda nakázala ministerstvu financí praxi změnit - tedy přístroje, které obce nechtějí, zakázat. Pokud by tedy Židlochovice zažádaly o zrušení hazardu znovu, nejspíš by už uspěly. Podle náměstka ministra financí Tomáše Zídka dala vláda tímto krokem ministertstvu za úkol postupovat ne zcela v souladu s novým zákonem.

Obce tak nyní jen musí prokázat, že hazard opravdu narušuje veřejný pořádek a automaty jsou povoleny v rozporu se zákonem. „Kdyby zákon ministerstvo financí dodržovalo, tak nikdy nemohlo povolit přístroje na deset let,“ říká Matěj Hollan z občanského sdružení Brnění.

Vládní nařízení se pochopitelně nelíbí provozovatelům herních přístrojů. Kdyby totiž zmizely všechny přístroje povolené mimo zákon, jejich provozovatelům by propadly tržby o dvacet miliard ročně. „V loterijním zákoně se jasně říká, že ta vydaná povolení jsou chráněna do roku 2014,“ tvrdí Andrej Čírtek z Unie herního průmyslu. V momentě, kdy ministerstvo sebere první povolení na hrací přístroje, jsou proto jejich provozovatelé připraveni spustit vlnu soudů a arbitráží.