Evropská komise: Portugalské veřejné finance se uzdravují

Brusel/Madrid – Podle hodnotící zprávy, kterou dnes zveřejnila Evropská komise, dělá Portugalsko pokroky s reformami, které mají ozdravit státní finance. Země by tak měla být schopna vrátit se na finanční trhy v roce 2013. Otázkou zůstává, zda bude muset využít druhý balík finanční pomoci. Naproti tomu španělský dluh letos dosáhne podle odhadu tamní vlády rekordní úrovně.

Portugalsko loni získalo od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu tříletý záchranný úvěr 78 miliard eur (1,8 bilionu korun). Stalo se tak po Řecku a Irsku třetí zemí, která musela požádat mezinárodní společenství o pomoc, protože nebyla schopna plnit své finanční závazky.

Někteří investoři se stále obávají, že Portugalsko bude muset požádat o další peníze. Mohlo by dojít i na restrukturalizaci dluhu ve vlastnictví soukromého sektoru.

Portugalsko dostalo pochvalu

Peníze z úvěru jsou uvolňovány ve splátkách za podmínky, že země plní dohodnuté reformní cíle. Jejich plnění kontrolují vždy před uvolněním peněz zástupci EK, MMF a Evropské centrální banky. EK ve své nejnovější zprávě chválí Portugalsko za to, že plní své povinnosti velmi dobře.

„Zda bude Portugalsko schopné přesvědčit trhy, to je samozřejmě další otázka,“ řekl podle agentury Reuters nejmenovaný zástupce Evropské komise. „V současné době předpokládáme, že program je na dobré cestě a měl by přivést Portugalsko k získání opětovného napojení na trhy v roce 2013,“ dodal.

Plán pro případ, že by země nebyla schopná se na trhy vrátit, komise podle něj nyní nemá, protože to nepředpokládá. I nadále však hrozí významná rizika – především další možný růst nezaměstnanosti. Podle Eurostatu stoupla v únoru nezaměstnanost v Portugalsku na rekordních 15 procent, zatímco EK počítala pro letošek s hodnotou 14,4 procenta.

Španělsko se potýká s rekordní nezaměstnaností
Zdroj: ČT24

Španělský dluh dosáhne rekordní úrovně

Zatímco stav portugalských veřejných financí se zlepšuje, státní dluh sousedního Španělska se v letošním roce těsně přiblíží 80 procentům HDP a dosáhne tak nejvyšší úrovně od roku 1990.

Vedle rozpočtového deficitu, který má ale letos výrazně klesnout, jej zvýší ekonomická recese, růst nákladů vlády na dluhovou službu, výdaje na záchranu bank a paradoxně také příspěvek na druhý záchranný balík pro Řecko.

Podle odhadu vlády se má poměr dluhu k hrubému domácímu produktu na konci letošního roku zvýšit na 79,8 procenta z 68,5 procenta na konci loňského roku, odhadla vláda. Ta chce současně snížit rozpočtový deficit na 5,3 procenta HDP z loňských 8,5 procenta.

Španělsko v současnosti prochází hlubokou ekonomickou krizí a nezaměstnanost v zemi je na rekordní úrovni kolem 23 procent, což je nejvíce v EU. Někteří ekonomové se obávají, že Madrid bude nakonec muset požádat o mezinárodní finanční pomoc, jak už to učinilo Řecko, Irsko a Portugalsko.