Zvýší online investování zájem Čechů o finanční produkty?

Praha – Češi dávají tradičně přednost spoření před investováním. Teď ale přichází alternativa, která by mohla český trh s investicemi rozhýbat. Jde o on-line investování bez finančního poradce. Průkopníkem v této oblasti je v tuzemsku web Chytrý Honza.

V Česku aktivně investuje zhruba sto tisíc lidí. Investování tady není ani zdaleka tak populární jako v sousedních zemích. „V porovnání třeba s Polskem, Maďarskem a Rakouskem máme na počet obyvatel investorů mnohem méně – jsou to většinou ti bohatší, vzdělanější, kteří to pochopili a sami si to dobře vyhodnotili,“ říká Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha.

Pomůže Chytrý Honza

Nový projekt webu Chytrý Honza, který už on-line nabízí hypotéky, půjčky, pojištění nebo srovnání finanční produktů, to má ale ambici změnit. Počítá s tím, že už se vytváří určitá vrstva lidí, kteří používají internet jako základní komunikační platformu a nechodí do kamenných obchodů.

„Cílem je přiblížit investování co nejvíce lidem, co nejvíce široké veřejnosti – je to uděláno na on-line platformě z toho důvodu, že to je rychlé a jednoduché,“ popisuje projekt David Toula, marketingový ředitel portálu Chytrý Honza.

Prezentace webu ChytrýHonza.cz
Zdroj: ČT24

Webová služba začíná tím, že zjistí profil investora. Ten musí vědět, kolik chce investovat, na jak dlouho a s jakým rizikem. Po několika kliknutích pak Chytrý Honza každému nabídne řešení na míru. Tento nápad vítají i finanční instituce.

„Vnímám to jako další možnost prezentace našich fondů klientům ve velmi srozumitelné podobě a velmi jednoduchou formou,“ uvedla Alexandra Hájková, členka představenstva společnosti ČP Invest, spadající do skupiny České pojišťovny.

Obejdeme se bez finančních poradců?

Rychlost, jednoduchost a úspora peněz – to by mohlo pobídnout Čechy k investování. Finanční poradci jsou ale skeptičtí. „Není tam dostatečný výběr, je to jenom první krok pro ty poučenější. Bez finančních poradců se nikdy nemůžeme obejít,“ myslí si Petr Fejtek, šéfredaktor časopisu Finanční poradce.