Transněfť má pro ČR dodávky ropy už jen na tři dny

Moskva - Ruský monopolní přepravce ropy, společnost Transněfť, má pro Česko zásoby ropy pro přepravu ropovodem Družba už jenom na tři dny. Ruské ropné firmy podle Reuters nepředložily novou žádost o dodávky pro české zákazníky. Potvrzují se tak spekulace z minulého týdne, podle nichž Rusko v dubnu dodá do ČR asi o 80 procent ropy méně, než je obvyklý objem. Situace by podle odborníka z ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) však neměla znamenat pro české firmy žádný problém.

„Nikoho (v dodávkách) neomezujeme. Oni ale nezpracovávají (žádosti),“ cituje agentura Reuters mluvčího Transněfti. Hlavní ropné společnosti v Rusku začaly v minulých letech ropu z ropovodu Družba odklánět. Nový terminál Usť-Luga na pobřeží Baltského moře jim přitom umožnil odklánět od ropovodu z dob komunismu ještě větší množství.

I kdyby se objevily nějaké technické problémy v dodávkách ropy z ropovodu Družba, je možné celou dodávku vykrýt alternativní cestou ropovodem z Terstu, uvedl Pavel Šenych z oddělení plynárenství a kapalných paliv MPO. Navíc ve Státním fondu hmotných rezerv je zásoba ropy na více než tři měsíce. Kombinací obou řešení by se dala situace řešit až po dobu tři čtvrtě roku. Informace o malých zásobách ropy pro přepravu ropovodem Družba je podle něj zřejmě zmatečná. Společnost MERO, která je největším přepravcem ropy v Česku, neměla žádné problémy avizované, dodal.

Reuters s odkazem na obchodníky na trhu s ropou uvádí, že Rusko za prvních osm dubnových dní dodalo do České republiky jen kolem 60 000 tun ropy. To je sotva 15 procent obvyklého množství.

Zdroje z trhu minulý týden avizovaly, že výrazné snížení dodávek ropy přes ropovod Družba by mohly Českou republiku donutit k razantnímu zvýšení nákupu dražší ropy ze středomořských přístavů. Krácení dodávek ropy z Ruska by v ČR měla pocítit Česká rafinerská, jejímž většinovým vlastníkem je Unipetrol. Jeho mluvčí ale už minulý týden řekl, že rafinerie žádný nedostatek ropy nepociťuje.

Rusko mělo za celé druhé čtvrtletí do České republiky dodat 1,2 milionu tun ropy, což by byl pouze nepatrný pokles proti 1,25 milionu tun v prvním čtvrtletí. Plán se teď ale může razantně změnit, pokud se dodávky za duben skutečně výrazně sníží a nižší budou i v dalších měsících. Rusko ale podle zdrojů krátí dodávky i Polákům a Němcům.

Hlavními klienty Transněfti pro nákup ropy přes ropovod Družba jsou firmy Rosněfť a Lukoil. Každá z nich měsíčně dostává pro přepravu do České republiky asi 500 000 tun ropy. Příděl pro Gazprom Něfť činí zbylých asi 200 000 tun, zdroje ale tvrdí, že firma jedná o zdvojnásobení objemu ropy přepravované Družbou, aby výpadek v dodávkách částečně kompenzovala.