Řecká nezaměstnanost posunula rekord, lidé ze země utíkají

Atény - Míra nezaměstnanosti v Řecku vzrostla v lednu na nový rekord 21,8 procenta z prosincové úrovně 21,2 procenta. Oznámil to dnes řecký statistický úřad. Ještě horší situace panuje mezi mladými lidmi. Bez práce je skoro každý druhý mladý Řek. Mladí lidé proto stále častěji odcházejí hledat práci za hranice.

Řecká nezaměstnanost je zhruba dvojnásobkem průměrné míry nezaměstnanosti v 17 zemích eurozóny. Ta v lednu činila 10,7 procenta a v únoru vzrostla na rekordních 10,8 procenta. Nejvyšší nezaměstnanost v Evropě hlásí Španělsko, kde její míra v únoru činila 23,6 procenta. Řecko mu ovšem šlape na paty.

Mladí lidé opouštějí potápějící se řeckou loď

Vysoká nezaměstnanost nutí zejména mladé Řeky k odchodu ze země. Práci odcházejí hledat do hospodářsky silných zemí Evropské unie, jako je například Německo nebo Rakousko, i mimo ni. Oblíbeným cílem mladých Řeků se tak stává například Turecko.

Lidé v Řecku jsou zoufalí. Bez práce je jich už více než milion a s každým měsícem armáda nezaměstnaných roste. Hledání práce připomíná boj s větrnými mlýny. Třeba 31letá Venetia Kogkouová ztratila práci v knihovně před dvěma lety. Od té doby poslala stovky žádostí o zaměstnání, často nedostala ani odpověď.

„Když jsem byla malá holčička, maminka mi vždycky říkala, že když nebudu pracovat, skončím jako prodavačka v supermarketu. A víte co? Teď nemůžu najít práci ani tam,“ řekla zoufalá Venetia serveru NPR. I ona už hledání práce v rodném Řecku vzdala. Nevidí jinou možnost než těžce zadluženou zemi opustit.

Začne se v roce 2013 blýskat na lepší časy?

Řecká ekonomika zažívá od konce roku 2008 hlubokou recesi a ke slabému růstu by se mělo Řecko podle odhadů vrátit nejdříve v roce 2013. Země letos dostala od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu druhý záchranný balík v sumě 130 miliard eur (3,2 bilionu korun), který má Aténám zajistit finance do roku 2014.