Polsko slíbilo seznam rizikových výrobců potravin

Praha - Polsko českým úřadům slíbilo seznam polských producentů potravin, u kterých je riziko, že při výrobě používali technickou sůl. Předání seznamu ale ještě musí schválit polská ministerstva zdravotnictví a zemědělství, jak uvedla vedoucí odboru komunikace ministerstva zemědělství Kateřina Böhmová. O získání chybějících informací týkajících se používání technické soli v potravinářství dnes v Polsku jednal tým českých odborníků.

Na polské úřady se už delší dobu snáší kritika Čechů za to, že vůbec neinformují o podrobnostech aféry s používáním technické soli v tamním potravinářském průmyslu. Nedostatek informací českým dozorovým orgánům výrazně komplikuje pátrání po polských potravinách, u kterých je riziko, že obsahují sůl používanou při sypání silnic.

Petr Bendl, ministr zemědělství 

„Přestože jsme z polské strany získali příslib dodání seznamu firem, nemohu být se situací spokojen. Očekávám rychlé dodání přislíbených dokumentů, neboť naše návštěva prokázala, že polská strana informace má, ale otálí s jejich předáním.“ 

Ministr zemědělství Bendl vyslal tým, ve kterém byli i šéfové Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy, do Polska poté, co byly zveřejněny údaje o stažení několika stovek tun potravin z polského trhu. Ostatní členské státy EU, do kterých se polské potraviny dovážejí, ale nebyly informovány o podrobnostech. Důvodem je prý fakt, že aférou se v Polsku zabývá tamní prokuratura. „V případě rizika má spotřebitel navrch a země je povinna zanést informace do systému EU,“ trvá na svém náměstek ministra zemědělství Martin Hlaváček.

Technická sůl
Zdroj: ISIFA/VLP/Martin Divíšek

Pokud Poláci seznam nepodepíšou, celá věc se možná dostane až k Tuskovi

„Pokud příslib nebude z polské strany během několika dní splněn, obrátím se na premiéra Nečase, aby téma projednal při jeho blížícím se setkání s polským protějškem Donaldem Tuskem. Kromě toho se chystám problematiku diskutovat také na nejbližším zasedání Rady ministrů EU,“ uvedl Bendl.

Reportáž Miroslava Karase a Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Polské firmy zapletené do takzvané solné aféry prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám. Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v celé zemi a možná i do zahraničí. Hygienici z Poznaně začátkem března uvedli, že technická sůl, která se v Polsku používá, není pro lidské zdraví nebezpečná.

Česko žádalo informace o výrobcích s technickou solí od začátku března. Na nedostatky v informování o celé kauze z polské strany poukazovala SZPI už dříve. Česko nemohlo ani zakázat dovoz polských výrobků na tuzemský trh, SZPI pouze nechala zkontrolovat vzorky polských výrobků.

Kontrola polských potravin v Česku
Zdroj: ČT24

Od začátku března české úřady z obchodů odebraly 90 vzorků. Buďto kontrolovaly přímo sůl, nebo výrobky, kde je jí poměrně dost - především v oboru pekařství a uzenin. Zkoumala se hlavně přítomnost těžkých kovů, jako olovo, rtuť a kadmium, a polyaromatických uhlovodíků. Výsledky ale zatím alarm nespouštějí. „Nic z těch provedených analýz nevybočuje z normálu a nenaznačuje, že by tam ta kontaminace byla,“ uklidňuje ředitel inspektorátu SZPI Petr Cuhra. I přesto ale bude veterinární správa v testech pokračovat.

Vydáno pod