Čeští manažeři neumí po práci vypnout, hledají si kouče

Praha – Čím dál více tuzemských manažerů si stěžuje, že si po práci neumí odpočinout. Nedokážou přestat myslet na pracovní povinnosti ani si najít čas na zábavu a sport. Musí proto vyhledávat pomoc profesionálů, kteří jim pomáhají najít si od své kariéry odstup. Psychické přetížení organismu totiž kromě negativních zdravotních důsledků také snižuje jejich výkonnost v zaměstnání.

„Je důležité si uvědomit, že jsou situace v životě, kdy se má zapnout a fungovat na 110 procent, protože si to ta situace vyžaduje, špatně ale je, když se to stane kontinuálním životním stylem,“ tvrdí ředitel Psychiatrické léčebny Bohnice Martin Hollý. V mnoha profesích je ovšem často druhá varianta pravidlem. Jeden pracovní úkol střídá druhý, projekty se překrývají a chvíle na odpočinek a vydechnutí se jakoby rozplynuly nedostatkem času.

Že stres člověka přemáhá a negativně se odráží na jeho zdraví, pozná každý jinak. Podle odborníků je častým signálem bolest té nejslabší části těla – u někoho to je žaludek či hlava, jiné kvůli ztuhlé páteři brní končetiny. „Dalším příznakem je pak jakási ztráta odstupu, ztráta schopnosti dívat se na svoji činnost trochu z povzdálí, ztráta sebereflexe,“ dodává Hollý.

Podobné pocity má mnoho manažerů a majitelů malých a středních firem. Nedávný mezinárodní průzkum personální společnosti Robert Half International zjistil, že necelá třetina manažerů v Česku vnímá jako největší zdroj pracovního stresu fakt, že nedokážou mimo pracovní dobu dostatečně odpočívat.

Manažeři si musí sami uvědomit, že odpočinek je důležitý

Takovým mužem je i Dušan Lapáček. Jako spolumajitel firmy má na starosti téměř vše – od fungování počítačů po výplaty podřízeným. „Majitelé firem mají situaci obtížnou v tom, že cítí zodpovědnost za lidi, které zaměstnávají. Snaží se, aby ta firma vůbec žila, aby to jelo,“ objasňuje častý zdroj stresu podnikatelů konzultantka ze společnosti Teamtest Radka Maňáková. „Když v jakémkoliv časovém období nastane problém, tak jste to vy, kdo musí zasáhnout a ty věci řešit,“ potvrzuje Maňákové slova Lapáček.

Maňákové Teamtest je jednou z mnoha personalistických firem, která se snaží tuzemské manažery naučit, jak se z přívalu povinností nezhroutit. Svým klientům ovšem neukazuje konkrétní techniky relaxace, spíše se je snaží dovést k tomu, aby si sami uvědomili, že odpočinek je důležitý. „Aby si sami našli vlastní důvod, proč odpočívat,“ říká Maňáková.

I pan Lapáček si sám uvědomuje, že pracovní přetížení negativně ovlivňuje jeho výkonnost. „Ono to netlačí hned, někdo neodpočívá třeba i deset let, ale ve finále to dlouhodobě udržitelné není,“ tvrdí Lapáček. „Najednou zjistíte, že jste podrážděnější, zjistíte, že nejste tak bystrý pro denní úkoly, které potřebujete bleskurycle vyřešit a najednou tu chybějící energii začíná vnímat tým.“

Vypnout počítač a pustit si řízný punk

Vedle koučovacích rozhovorů, ve kterých se hledají priority a nové úhly pohledů, je součástí odpočinku také každodenní operativa a drobné pomocné techniky. Doporučuje se tedy například odejít z pracovního prostoru na kávu či popovídání s kolegy nebo se naopak zavřít v kanceláři, vypnout počítač a pustit si muziku - třeba řízný punk.

Jak odpočívat během pracovního dne

  • Odejít z kanceláře a zajít si na kávu či za kolegy
  • Přestat pracovat a poslouchat muziku
  • Krátké, dvouminutové meditace
  • Kontrolované dýchání
  • Správné držení těla
  • Tlak na akupresurní body

„Nejzákladnější technika je práce s dechem. To vede k tomu, že si člověk uvědomí, že je momentálně přítomný teď a tady. Během dne to umožňuje získávat takové mikrochvíle,“ navrhuje Vladimíra Roldánová ze společnosti Mantena Trainings možné způsoby účinné regenerace během dne. „Další věc, je myslet na sebe, dělat takové krátké strukturované meditace a vizualizace. Při těchto minutových až dvouminutových cvičeních si manažeři uvědomí své souřadnice,“ doplňuje trenérka.