Češi nejčastěji používají ke spoření běžné účty a stavební spoření

Praha – Více než polovina Čechů využívá ke spoření běžný účet, penzijní připojištění a stavební spoření. Vyplývá to z průzkumu ČSOB. Češi přitom nemají znalosti o parametrech jednotlivých produktů, většinu úspor například nechávají na běžných účtech s minimálním úrokem.

Běžné účty u bank nabízejí prakticky nulové zhodnocení úspor, ale jako spořicí produkt je využívá podle průzkumu 99 procent lidí. Téměř pětina českých domácností pak na běžný účet měsíčně odkládá více než pět tisíc korun. Penzijní připojištění jako spořicí produkt využívají tři čtvrtiny lidí a stavební spoření dvě třetiny.  

Devět z deseti dotázaných podle průzkumu ví, že v případě penzijního připojištění a stavebního spoření mohou uplatnit státní příspěvek a daňové odpočty. V případě životního pojištění ovšem většina lidí o těchto výhodách neví.

Spořicí účet přitom jako nástroj spoření využívá 41 procent českých domácností, termínovaný vklad je jen osm procent. Nejčastěji se měsíční úložka pohybuje kolem jednoho tisíce korun.

Průzkum dále ukázal, že i když Češi odkládají peníze na spořicí produkty, jejich rozložení není tak efektivní, jak by mohlo být. Například na penzijní připojištění odkládá třetina domácností maximálně pět set korun měsíčně. V takovém případě ovšem nedosáhnou na plnou státní podporu.